szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szúrós szépségek a kerítés mellé

Scheftsik Tamás, 2013. aug. 23.


A kertünkben igyekszünk olyan környezetet kialakítani, ami hívogató, kellemes és természetesen otthonos is. Ez azonban sok olyan növény kizárhat a telepítési körből, amik szépségükkel igazán emelnék a kert fényét.

Szúrós szépségek a kerítés mellé

Sokszor azért nem választjuk ezeket, mert – ami tény – nem éppen a legvendégszeretőbbek, mivel nem kis tövisekkel védekeznek a nem kívánt érintések ellen. Ez azonban még a hasznunkra is válhat, hiszen ha találunk számukra olyan helyet, ahol a mindennapjainkat megszépíthetik, és a hívatlan látogatókat is elriaszthatják, akkor tökéletesen összeférhetőek még a legízlésesebb, legelegánsabb, és legotthonosabb kertekkel is.

Magyal

Az utcafronti kerítések egyik legtökéletesebb sövénynövénye a magyal. Nem csak azért, mert egész évben gyönyörű zöld színnel örvendeztet meg minket, hanem azért is, mert tüskés levelei elgondolkodtatják azokat, akik be akarnak mászni a kerítésen. Ezek ugyanis nem puhák, és nem csak dísznek vannak, egy vastagabb farmer anyagon is gond nélkül keresztüljutnak, és bizony rengeteg kellemetlen percet szerezhetnek a betolakodóknak – de mindenképpen lassítja azokat, amíg esetleg a szomszédok, vagy az őrszolgálat felfigyelhet a hívatlan vendégekre. Örökzöld növény, amely a laza, jó vízáteresztő talajt szereti. Ráadásul cserébe nem csak a folyton zöld leveleinek látványát élvezhetjük, hanem májusban, júniusban nyíló fehér virágait, azok édes, bódító illatát, és ősszel, valamint télen virító piros bogyói is feldobják a borongós hangulatot. Remekül alakítható, de valóban kellemetlen szurkálódásban lesz részünk, ha nem választjuk meg jól a helyét.

Júlia borbolya

Ha a magyal nem elég színes az ízlésünknek, akkor a júlia borbolya a mi növényünk. A szára ennek a szépségnek is tüskékkel borított, így a nemkívánatos vendégeket szintén hatékonyan tartja távol. 1-2 méteres magasságig növekszik, így sövénynek is kitűnő, bár erődszerű, élő falat nem tudunk belőle létrehozni. Ennek a borbolyafélének a különlegességét szemet gyönyörködtető levelei adják. Amíg azok zöldek, addig virágai jelentik a színfoltot, melyek üde, piros árnyalatukkal fokozzák a hangulatot. Amikor eljön az ősz, akkor a júlia borbolya végzet asszonya – ruhát ölt, és bordóba hajló leveleivel élénkíti a szemet. Sok faj a borbolyák közül szinte teljesen igénytelen. Ám egyesek nagyon is igénylik a megfelelő, humuszos talajt. A júlia fajta esetében nem kell félni, különösebb törődést és tápanyagdús talajt sem igényel, így ideális lehet minden kezdő és haladó hobbykertész számára.

Homoktövis

Ha nem csak az a cél, hogy a tövisek kívül tartsák a nem kívánatos egyéneket, akkor válasszuk a homoktövist. Bár tény, hogy igénytelen, ez a cserje lombhullató, és kifejezetten igényli a homokos talajt. Ez pedig azt jelenti, hogy hatványozottan több gond van vele, mint az előző kettővel. Természetesen, hogy a kedvünket meghozza, cserébe ad is valamit, ráadásul nem is akármit, hanem a terméseit, amik augusztus elejétől szeptember végéig érnek be. Sokan hallottak már erről a bogyóról, ami nem is csoda, mert amellett hogy finoman kesernyés – bár ha megcsípi a dér, akkor édessé válik – egy igazi egészségbomba. Gazdag C-vitamin forrás, de ez csak egy a számos tápanyag és vitamin közül, amivel a homoktövis az egészségünkre vigyáz.

Kapcsolódó cikk:

8 vízi és mocsári növény kerti tó rajongóknak

 
Hozzászólások (1)

Ottwlater Ottokár
2013. aug. 27. (3 270 napja)
A Magyal és a Homoktövis képe nincs felcserélve?


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia