szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Támaszt kér a fa

Sulyok Józsefné, 2015. dec. 08.


Egy stabil támasz biztosítja, hogy a frissen ültetett csemete szép egyenesen nőjön, illetve meggátolja a túlzott mozgást a földben. 

Támaszt kér a fa

Az utóbbi azért fontos, hogy a vékony szálak ne szakadjanak le és a fa jól begyökerezhessen.

Miután mindent előkészítettünk, megkezdhetjük a gödör kiásását. Az átmérője duplája legyen a gyökérlabda átmérőjének, és az alján lazítsuk fel a földet.

Az ültetési mélységet egy léccel ellenőrizzük. Az az ideális, ha a gyökérlabda teteje a talajfelszínnel egy szintben van. Miután a gödröt betöltöttük, verjünk bele a földbe három karót, egymástól azonos távolságra. A karókat az ültető-gödör szélén kell elhelyezni, hogy a fa gyökere ne sérüljön meg.

A kötözéshez használjunk kókuszrost zsineget nyolcas formában többször tekerjük körül a fatörzset, illetve a karókat. Figyeljünk arra, hogy a kötés ne legyen túl szoros. Hogy a kötés ne csússzon le, a zsinór végét jól rögzítsük a karóhoz. Végezetül öntözzük be alaposan az elültetett fánkat. A három karótámasz 2-3 évig maradjon a fa mellett, azután már önállóan is elég stabilan fog állni.

A fiatal fáknak még nem vastag és rücskös a kérgük, hanem vékony és sima, ezért könnyen berepedezik a fagytól. A hőmérséklet ingadozása miatt ez könnyen bekövetkezhet, ami a fa károsodásához vezethet. Ez megakadályozható a gyümölcsfáknál alkalmazható fehér bevonattal. De jó megoldás a nádból, bambuszból, kókuszrostból vagy fűzfavesszőből font gyékény is, akárcsak a jutavászon, amivel egyszerűen körültekerjük a törzset. Így a kéreg nem melegszik fel túlságosan, és a vadállatok sem rágcsálhatják meg.

Kapcsolódó cikk: Most csípőssel melegedjünk
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!