szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tanácsok új növényeink vásárlásához

Bíró Gábor, 2010. márc. 01.


Sokunknak gondot okoznak, hogy az újonnan beszerzett növényeink részben vagy akár teljesen, gyorsan elpusztulnak. Ennek oka legtöbbször a nem elég gondos beszerzésben keresendő, ezért érdemes erre odafigyelni.

Tanácsok új növényeink vásárlásához

Lakásba, szobai tartásra szánt növények vásárlásakor mindenekelőtt azt kell figyelembe venni, hogy az egy vagy több növény továbbfejlődése során a várható méretének - termetének - és igényeinek lehetőleg minél jobban megfeleljen a számára kiszemelt hely, annak fény-, hőmérsékleti-, esetenként páraviszonyai is. Különben nem is remélhető az új növények megmaradása.

 

Megbízható helyről érdemes csak növényt beszerezni. Kétséges esetben óvatosan ki kell venni, illetve vetetni a cserépből a kérdéses növényt, hogy ily módon meggyőződhessünk a gyökerek épségéről. Fontos, hogy a gyökerek a földjüket átszőjék és felületét is legalább részben jól behálózzák. A hazakerülő növény ugyanis az ezzel együtt járó jelentős környezetváltozással, a száraz szobalevegővel és a számára egyébként is kedvezőtlenebb környezeti viszonyokkal csak akkor képes megbirkózni, ha a fejlett és nem frissen bolygatott gyökérzete ebben segíti.


Lakásviszonyokhoz, illetve szobakörülményekhez már hozzászokott növények jobban tűrik az esetenkénti máshová átkerülést, ami a növénykedvelő szomszédok, rokonok között szokásos - én adok, te is adsz alapon működő - növénycserék vagy ajándékozások alkalmával sem kerülhető el. Ezért tapasztalni gyakran azt, hogy máshonnan származó növény, illetve utódnövényke egyike-másika jobban érzi magát az új helyén, mint a kinézetre hasonló virágüzletből, illetve kertészetből odakerült. A másutt szépen viruló növény még nem biztosíték arra, hogy az azonos adottságúnak tűnő új helyén is jól fejlődik majd. A növények ugyanis kiszolgáltatottak még olyan különbségeknek is, amelyet az ember észre sem vesz. Ez az oka annak, hogy akár csak helyzetük, még inkább a helyük megváltoztatása is megviselheti a növényt.


Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a korábban gazdag tápanyagtartalmú földfélék helyett újabban a kertészetekből egyre több növény kerül ki számottevő tápanyagtartalék nélküli tőzegben, tőzeges földkeverékben. Ezek többségükben rendszeres tápoldatozással neveltek, ami a cserepes növények kis súlyáról is jól felismerhető. A kertészeknél hozzászoktak az igen gyakori öntözéshez és tápanyag-utánpótláshoz oldattrágyázás, tápoldatozás, illetve lombtrágyázás formájában. Ezt hasonlóképpen igényelnék a továbbiakban is, de legtöbbször hiába. Csakhogy a virágüzletekben, a piaci és utcai virágárusító helyeken az ilyen tápanyag-ellátására sajnos nem adódik sem idő sem lehetőség. Ezért esetenként kiszáradva, a hervadáshoz közeli állapotban kerülhetnek a lakásba a növények. Az efféle kiéhezettség és kiszomjazás pedig bizony megviseli a növényeket.


Jó tudni azt is, hogy a növények korával nő a tűrőképességük. Valósággal ellenállóvá válhatnak a kedvezőtlen környezeti hatásokkal szemben. Mindenekelőtt a pára-, hő- és a fényelégtelenséget viselik el egyre jobban, de gyakran a huzatra is mind kevésbé érzékenyek. Korosodva egyre több kedvezőtlen hatást viselhetnek el - bizonyos határig - különösebb ártalom nélkül. Fontos lenne mindig a növény épségéről, egészséges állapotáról meggyőződni legalább alapos szemrevételezéssel, valamint a növénytő és a levelek kíméletes megtapogatásával. Csakhogy virágüzleti körülmények között a forgalom és a nem mindig készséges kiszolgálás miatt bizony alig adódik erre alkalom. Forrás: www.epitinfo.hu
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia