szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tanuljuk meg újra a szappanfőzést!

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 16.


Régen a szappanfőzésnek nagy hagyománya volt, hiszen ez volt a mosószer, a tisztítószer, mosogatószer, mosakodó szer, néha még a borotválkozó hab is. 

Tanuljuk meg újra a szappanfőzést!

A szappan növényi olajból vagy állati zsírból főzték, ami éppen kéznél volt. A főzéshez szükséges lúg elkészítése nem volt egyszerű folyamat, ezt fahamuból állították elő. A hamulúgnak az volt a előnye a mai mosóporokkal ellentétben, hogy kevésbé szennyezi a környezetünket, emellett még pénzbe sem került, hiszen hozzájuthattunk a kályhákból.

Bár ma már a szappankészítéshez készen is vásárolhatunk lúgot, de azért említsük meg hogyan készült annakidején. Hiszen ez az anyag nem csak a szappankészítés hozzávalója, hanem helyettesíthetjük vele a hideg-zsíroldót is és mellékterméke a hamusár kiváló súrolószer.

Hozzávalók: 1 kg fahamu és 4 liter víz. A fahamut forrázzuk le a 4 liter forró vízzel. A hamut előtte érdemes letisztítani, hogy ne legyen benne nagyobb darab. Forrázás helyet 30 percen keresztül főzhetjük is a keveréket, így erősebb lesz a főzet, de akkor pótolni kell az elfőtt vizet. Hagyjuk állni 2-3 nap, majd szitába tegyünk egy laza szövésű konyharuhát és szűrjük le, hagyjuk alaposan lecsepegni. A kész hamulúgból 100 ml kell egy mosáshoz, de tehetünk még a gépbe egy evőkanál fehérítőt is, így még jobb hatást érhetünk el. Ígyen formában kapunk hamulúgot és visszamarad a hamusár. Az utóbbi jó zsíroldó massza, jó zsíroldószer.

Készíthetjük is a szappant!

Hozzávalóként szükségünk lesz a lúgra, amit ha vásárolunk nátrium-hidroxid lesz, olajra, ha színezőanyagot szeretnénk bele tenni az lehet ételfesték, esetleg pirospaprika, illatosítóként pedig használjunk illóolajat. Ezeken kívül kell még desztillált víz, pipetta, szilikonos forma.

Mérjünk ki 360 g desztillált vizet és 138 g lúgot, majd keverjük össze egy lúgálló edénybe. Az edény csavaros tetejét lazán tegyük rá, nem szabad szorosan rázárni, mert a reakció során felszabaduló gázok miatt anyagától függően elrepedhet. Az edényt helyezzük hideg vízre, és hagyjuk benne addig, amíg langyon nem lesz a lúgos oldat.

Amíg a lúg kihűl, mérjük ki a zsiradékot: pl. 250 g pálmaolaj, 250 g kókusz-olaj, 250 g napraforgóolaj, 250 g olívaolaj. A keverék bármi lehet, vagy egyfélét is használhatunk a lényeg, hogy mindig 1000 g körül legyen a kimért zsiradék teljes mennyisége. Az olajakat keverjük össze a lúggal, és öntsük a szilikon-zsírral kibélelt formába a masszát. Körülbelül 4 hét múlva lesz kész a szappan. Ha illatos, színes szappant szeretnénk, a masszát válasszuk szét 2/3-1/3 arányban, és az egyik flakonba tegyük bele a színezőanyagot, majd kis pipetta segítségével csepegtessünk 8-10 csepp illóolajat az egyveleghez, és keverjük össze. Ezután öntsük a szilikon-zsírral kikent formába az elő-szappan krémet, és várjunk pár hetet, amíg a szappan használható lesz.

A hosszú várakozásra azért van szükség, mert a masszának nem csak le kell hűlnie, hanem a szappanosodási folyamat során kémiai reakciók is lejátszódnak. Eleinte a szappan még túl lúgos és nagyon szárítaná a bőrt. A szappan négyhetes korára érik meg rendesen. Ekkor lesz elég kemény, jól habzó, nem fogy el 2-3 nap alatt, és nem ázik szét használat közben. Ezalatt az egy hónap alatt jól szellőző, sötét helyen tároljuk a szappant, így színe nem fakul, de tud párologni, ami lényeges. Ennek kiválóan alkalmas egy papírdoboz, amelyre lyukakat vágunk. Tehetünk a szappanhoz zabpelyhet, ami radírozza, dörzsöli  bőrünket. De a szappant megformázhatjuk úgy is, hogy a szilikonformába teszünk luffa tököt, így annak rostjai közé befolyik a szappan, és szintén jó bőrradírozó szappan lesz a végeredmény. 

Kapcsolódó cikk: A ribiszke ha fehér és ha piros
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia