szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tanulságos balkonszépítés

Sulyok Józsefné, 2014. júl. 28.


Köztudott, hogy a színpompás virágok vidám ruhába öltöztetik a teraszt. Mindannyian szeretnénk sokáig gyönyörködni bennük. Ha idén nincsenek túl nagy sikereink a balkonon, akkor érdemes megfontolni milyen virágokat ültessünk jövőre. Íme egy-két tipp!

Tanulságos balkonszépítés

A muskátli hatalmas virágaival, szépen zöldellő leveleivel igazán mutatós növény. Sok szép árnyalatokban kaphatók, a fehértől kezdve a sötét-bordóig.

Kedveli a napfényt, meleget és a hideget egyaránt jól bírja, ezért az első fagyokig ékesítheti a teraszt. Rendszeres tápoldatozással szépen fog tündökölni. Könnyen tetvesedik, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni és kezelni, 2-3 naponta elég öntözni. A leveleiben sok vizet képes elraktározni, tartós kánikulában viszont igényli a rendszeres esti locsolást. A gyökere könnyen berohadhat, ezért a pangó víztől, a közvetlen esőtől óvni kell.

Kakastaréj, a trópusi eredetű dísznövény tüzes színeivel és különleges formájával a legegyszerűbb zugot is izgalmassá varázsolja. Kifejezetten szereti a napos, meleg helyet. A nedves és száraz időszakot egyaránt tolerálja, a legtöbb kártevőnek ellenáll.
Naponta, kétnaponta öntözve jó vízelvezetésű talajban szépen fejlődik.

A nebáncsvirág 20-30- cm-re megnövő, változatos színekben beszerezhető egynyári, bokros növény könnyen gondozható. Védett, félárnyékos helyen szépen fejlődik, de kimondottan árnyékos részen is megél. Szereti a nyirkos talajt, naponta alaposan locsolja meg, kéthetente tápoldattal öntözze.

A petúnia gazdag szín és formaválasztéka miatt igen kedvest, gondozása még a hobbikertészeknek sem okoz gondot. A napos, félárnyékos helyet egyaránt szereti. Az elvirágzott részeket csípje le, hogy ne hosszában nőjön, hanem kezdjen el bokrosodni. A vihar elől érdemes védett helyre menekíteni, mert az eső megtépázhatja.
Nagy a vízigénye, rendszeres locsolást igényel. Ha elutazik, bízza valakire a locsolást, máskülönben könnyen lehet, hogy tönkremegy, mire hazatér a nyaralásból.

Akár a teraszon, akár az udvaron szeretnénk virágzó oázist varázsolni, a dézsás növények kiválóak. Nagy a választéknak, csupán a hely adottságai szabnak korlátokat. A növénycsoportok tervezésénél fő szempont, hogy árnyékos vagy napos-e a hely. A dézsás kertészkedés előnye, hogy nem kell alkalmazkodnunk a környező természethez. A növények vízigénye könnyen kielégíthető locsolással, hiszen kis területről van szó. Az edények mozgathatók, átrendezhetők. A napsütötte helyeken legtöbbször szívós, cserepes muskátli, leander és pálma díszeleg, de különlegesebb növényeket is elhelyezhetünk.

Látványos és óriási virágokat nevel az angyaltrombita. Vízigényes, nyáron a nagy hőségben akár kétszer is érdemes locsolni naponta. Az öntözővízhez adjunk tápoldat, és az elnyílt, elszáradt virágokat távolítsuk el, mert így újabb virágzásra serkentjük a növényt. Nevelhető dézsában a törpeorgona vagy a színváltoztató sétányrózsa is. Az utóbbi Brazíliából származik, télen minimum 10-13 fokot igényel. A rózsák nagy része egyébként is jól fejlődik cserépben. Fontos, hogy az edényük legalább 40 cm mély legyen, a hosszú gyökereknek csak így lesz elég helye. Napos helyen virul a Madeiráról való, kékeslila kígyószisz, amely mély edényt és télre fagymentes helyet igényel, akárcsak a csokoládévirág. Ez az igazán mutatós virág Mexikóból származik, egész nyáron bőségesen virágzik. Gumóit télen, fagymentes helyen kell tárolni.

A legtöbb dézsás növény napsütést kíván, de az árnyékos helyekre is akad megoldás. Itt van például a fukszia, a virágok akár májustól egészen októberig is nyílnak, ha rendszeresen tápoldatozzuk és az elnyílt, elszáradt virágokat leszedjük. Törzses fácskának is nevelhetjük, függesztett virágtartóba, nagyobb cserépbe, illetve balkonládába is ültethetjük. A gumós begónia, a törpe nebántsvirág éppúgy kedveli a közvetlen napfénytől mentes helyeket, mint a tarka levelű japán babérsom, az arália vagy az örökzöld kecskerágó.

A dézsás növények esetében nagyon fontos, hogy a gyökérzet és a korona mérete egyensúlyban legyen. Az első években a növényt ültessük nagyobb méretű edénybe, hogy erős, egészséges példánnyá növekedhessen. A dézsa a növény gyökérlabdájánál legyen 4 cm-rel szélesebb, hogy a fejlődő új gyökérzetnek elegendő hely lehessen.

Kapcsolódó cikk:

Virágaláfestés a csodás fátyolvirággal
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia