szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Táskák saját kezűleg

Scheftsik Tamás, 2014. jún. 10.


A hölgyeknek három dologból soha nincs elég, ezek pedig a ruhák, a cipők és a táskák. Ez utóbbi hiányon azonban könnyebben lehet segíteni, mint az előzőeken, hiszen sok olyan dologból készülhet táska, ami a környezetünkben van.

Táskák saját kezűleg
Kép: www.shoplatitude.com

Ruhából

Amikor megununk egy ruhadarabot, ne adj’ isten annyira elhordjuk, hogy a kuka kerül előtérbe, akkor jusson eszünkbe a táska lehetősége.

Egy magunk pólóból könnyedén készíthetünk táskát. A legkönnyebb dolgunk a trikóval van. Nagyjából a közepénél varrjuk végig az anyagot. A varrás alatti részt le is vághatjuk, de akár be is rojtozhatjuk, vagy fonhatjuk, ahogyan az nekünk tetszik. Ha a varrással megvagyunk, akkor gyakorlatilag a táskával is megvagyunk. Ugyanez a teendő póló esetében is, csak itt az ujjaknál igazítani kell, és némi varrást is igényelnek.

A használt ruhákból táska készítésére a legjobb a farmer. Bár vastag anyag, amiatt nehéz varrni, de a használódás az esetek nagytöbbségében a szárakra korlátozódik. A teendő annyi, hogy levágjuk a szárakat, és felfejtjük a nadrág szárainak találkozásánál a festést. Ezt a részt is levághatjuk, de így viszonylag kicsi táskabelsőt kapunk majd. A farmer alját varrjuk össze, és varrjuk le a sliccet is, nehogy gondunk legyen vele. Ha szeretnénk, a derékrészi nyílásba – a táska szájába – varrhatunk egy cipzárt, ezzel is lezárva azt, de ez nem olyan fontos. Két gombbal is szépen lezárhatjuk a nyílást. Külön jó oldala ennek a megoldásnak, hogy a zsebek megmaradnak, és használhatóak is, így a zsebkendőt, vagy a buszjegyet nem kell a táska mélyén keresgélni.

Bőr

Egy egyszerű, kézzel készített bőr táska ötlete. Szerezzünk egy nagyobb, kör alakú bőr, műbőr, vagy strapabíróbb textil anyagot. A mérete akkora legyen, amekkora táskát szeretnénk, egy közepeshez nagyjából 1 méter átmérőjű darabra lesz szükségünk. A szélétől beljebb adott távolságokra lukasszuk ki az anyagot. A lukakat érdemes körbevarrni, hogy tartósabbak legyenek, ne bomoljon, dörzsölődjön az anyag. 6 luk minimum kelleni fog, de ennél többel is dolgozhatunk. A lukakba fűzzünk egy szép hosszú téglalap alakú kendőt, ami összefogja a táskát körben. Ha ezzel összehúzzuk a kört, akkor egy táskaformát kapunk. A vállra akasztó részt is megoldhatjuk egy kendővel (vagy akár ugyan azzal is), egyszerűen kössük két szemközti lukba a két végét, és kész is (ha az összehúzó kendőt használjuk, akkor kössük meg, majd a két szemben lévő oldalnál húzzuk ki, hogy a vállunkra akaszthassuk.

Kendő

Apropó, kendő. Ez is remek alapanyaga lehet egy táskának. Hajtsuk félbe, és a nyitott részének sarkaitól varrjuk le átlósan az anyagot. Varrjunk hozzá vállakasztót, és már készen is vagyunk.

Még egyszerűbb megoldás – és a kendő is használható marad – ha egyszerűen csomózunk magunknak egy táskát. Ehhez a kendő sarkaitól egyenlő távolságra kössünk csomókat. Ha így járunk el, akkor egy bugyrot kapunk, amit négy csomó határol, és a csomókból anyag lóg ki. Két – két szomszédos anyagot kössük össze, és így a vállunkra is vehetjük. Ha megunjuk a táskát, akkor a csomók kibontásával – és egy alapos vasalással – újra használhatjuk a kendőt.

Kapcsolódó cikk:

5 retro tipp - Horgolt terítők új élete
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!