szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tavaszi lemosás titka

Szépzöld, 2014. márc. 06.


Avagy a réz jelentősége a növényvédelemben!
Ültetvényeinkben gyakran fordulnak elő a növényeinket megbetegítő járványok, jelentős terméskiesést okozva, megfosztva minket az elérhető legnagyobb jövedelemtől.

Tavaszi lemosás titka

A járványok kialakulásáért nem csak az időjárást tehetjük felelőssé, az állandóan jelenlévő betegségek okozója lehet a rosszul megválasztott termőkörnyezet (pl. mély fekvés), vagy az agrotechnikai eljárás hibája (pl. metszés), de talán a legtöbb kiesést a hiányos vegyszeres védekezés okozza.

A lemosó permetezéseknek komoly szerepük van a növényvédelmi eljárásokban, hiszen a védekezéssel a jelenlévő betegségeket még nyugalmi állapotukban, preventíven tudjuk visszaszorítani az ültetvényeinkből. Az integrált technológiák terjedése még nagyobb szerepet ró a rezes permetezésekre, valamint a különböző hatóanyagok forgalomból történő kivonása is kiemeli jelentőségüket. A réztartalmú növényvédő szerek hatékonyak a legfontosabb baktériumos és gombás betegségek ellen.

A csonthéjasokban az egyik legveszélyesebb, kárt okozó betegség a monília, ellene jól alkalmazhatóak a tavaszi lemosó és a virágzást megelőző rezes permetezések, e mellett a rezes permetezés fertőzési küszöb alatt tartja a pseudomonászos fás megbetegedéseket is. Kajsziban komoly gondot okoz a gnomóniás levélfertőzés, akár teljes lombvesztéssel is járhat, ezt megelőzhetjük a rezes permetezésekkel. Őszibarackban a tafrinás megbetegedések elleni leghatékonyabb védekezés a fakadó hajtások rezes permetezése, mert ha ezt elmulasztjuk, avagy rosszul időzítjük, akkor már többet abban a vegetációban nem tudjuk kigyógyítani az ültetvényünket belőle. Az almafa varasodásra fogékony fajtáinál a jó növény-egészségügyi állapotot a jól megválasztott és időzített rezes növényvédelmi eljárással lehet megalapozni, és utána már könnyen fenntartható az egészséges állapot az ültetvényben. Szőlőperonoszpóra elleni védekezésben, kiemelten az integrált termesztésben, a rezes védekezések szintén nagy szerepet kapnak.

A kereskedelmi forgalomban lévő réz készítmények komoly versenyben állnak egymással. Fontos figyelembe venni e készítmények megválasztásakor a következő szempontokat: káros szennyeződésektől mentes legyen, ne okozzon fitotoxicitást a növényeinkben, kiváló tapadó képessége legyen, jó esőállósággal rendelkezzen a termék és a megadott dózisban hatékonyan vigye a gomba ill. baktériumos betegségeket.
A Kwizda Agro Hungary tudatában van a rézkészítményekkel szemben támasztott magas szakmai elvárásoknak és ennek megfelelően alakította termékkínálatában a réztartalmú készítményeit. A Champion és a Cuproxat készítmények mindazokkal a termékelőnyökkel rendelkeznek, amit a fentiekben taglaltunk.

A Cuproxat FW a növénybarát réz, prémium termék. A Cuproxat FW az első rézkészítmény, mely gyakorlatilag kötött formában tartalmazza a rezet. A komplexben hordozott fémrész bejutása a kórokozóba lényegesen kevesebb energiát igényel, ezért a Cuproxat FW biológiai hatékonysága kiemelkedik a rézkészítmények közül. Az első, eddig egyelten termék, amely a réz perzselési veszélyét a minimálisra szorította, ezért lehet pl. virágzó meggyet, paradicsomot, paprikát, zöldborsót, burgonyát, dinnyét, uborkát stb. permetezni vele. A Cuproxat FW felhasználását nagy értékű kultúrákban és biotermesztésben ajánljuk.

Amikor az ültetvényünkben fellépő betegségekkel szemben készülünk védekezni, ne feledjük, hogy a Champion és a Cuproxat előnyeivel a lehető legjobb minőségű termést tudjuk előállítani, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy alkalmazva a Kwizda által ajánlott lemosó permetezéseket, többlet jövedelmet tudunk realizálni, és a jó kezdés az első lépés a siker felé!

Szerző: Varga László

Kapcsolódó cikk: Veszedelmes téli kártevők
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!