szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tavaszi munkák a szőlőben

Scheftsik Tamás, 2015. ápr. 17.


Végre elmúlt a tél, lassan ébredezik a természet, az ember újra kiszabadulhat a természetbe. Itt az ideje a kert munkák megkezdésének is, mind a virágoskertben, mind pedig a haszonnövények esetében. Igaz, akkor még a legtöbb gyümölcs, így a szőlő is „alszik”, a tavaszi munkákat már el kell kezdeni, hogy biztosan erős tőkéket és bő termést érhessünk el.

Tavaszi munkák a szőlőben
Takarítás

Bár talán ez a legkevésbé kedvelt művelet, mégis neki kell állni, és a lehullott leveleket, gallyakat össze kell szedni. Egyrészt sokkal szebb a kép, ami a szemünk elé tárul, és könnyebben mozgunk a tőkék közelében, másrészt rengeteg élősködő telepedhet meg az avar között, ugyanis itt vészelik át a telet. Miközben gereblyézünk, figyeljünk oda, hogy találunk-e olyan növényt, amelyiken látszik, hogy fertőzött valamilyen kártevővel. Ha igen, akkor az összegyűjtött avart érdemes elégetni, így megakadályozhatjuk a betegség terjedését.

Lemosó permetezés

Az első permetezés lényege, hogy hathatós védelmet nyújtson a kártevők ellen. Nagyon fontos, hogy jól időzítsük a folyamatot, mert ha túl korán tesszük, akkor a hatékonysága romlik, ha túl későn, akkor pedig megperzseli a fiatal leveleket. Próbáljuk a rügyfakadáshoz legközelebbi időpontot kiválasztani, ugyanis a kártevők ilyenkor a legérzékenyebbek, sokkal nagyobb eredménnyel pusztíthatóak, mint az év többi szakaszán. Ráadásul a későbbi növényvédő munkák hatékonyságát is nagyban elősegíthetjük egy jókor végzett lemosó permetezéssel.

 

Metszés

Bizony itt az ideje annak is, hogy megújítsuk a szőlő szerkezetét, új életet leheljünk a tőkékbe. Ilyenkor tudjuk megadni a növények formáját is, de persze nem ez az oka a vagdosásnak. A szőlő olyan növény, melyen csak az azévi vessző felső rügyei hajtanak ki. Ez azt jelenti, hogy ha nem metsszük meg, akkor nagyon elburjánzik, kezelhetetlenné válik, és a termése komolyan lecsökken, a minősége erősen romlik. Ezért ne hanyagoljuk el ezt a műveletet, és hajtsuk végre úgy, hogy minimum két rügyet hagyjunk a vesszőn. A levágott részeket ugyancsak szedjük össze, ezután optimistán várhatjuk a közelgő termést.

Pucolás, sebkezelés

Egy tőkekaparó eszközzel érdemes végigjárni a növényeinket és átdörzsölni a szárukat. Ennek az az oka, hogy az elálló részek alatt az élelmesebb kártevők elbújnak, ezzel megmenekülve az avarral együtt történő eltávolításuktól. A metszést és a tőke „pucolását” követően érdemes sebkezelő géllel bevonni a csonkított részeket és sérüléseket, ezzel is elejét véve az esetleges fertőzéseknek. Nem utolsósorban az esetlegesen keletkező fagykárokat is mérsékelhetjük ezzel a technikával.

Táplálás

Ne csak a védekezésre és fordítsunk nagy hangsúlyt, hanem a növények megfelelő táplálására is, ez az az időszak, amikor érdemes a tőkék földjét felfrissíteni, humusszal gazdagítani. Mielőtt ezt megtennénk, alaposan tisztítsuk meg a szár környékét a gyomoktól, hiszen a tápanyagokban gazdag talaj nem csak a szőlő számára teremti meg az ideális körülményeket a növekedéshez, hanem a gyomok szaporodását és burjánzását is elősegíti.

Kapcsolódó cikk:

 Kezdjük el! Gyepgondozás még idejében
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia