szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

"Tavaszi szél vizet áraszt, virágom, virágom..."

Sulyok Timea, 2008. ápr. 19.


…- mondja a jól ismert népdal, s ennek hallatán elgondolkozva, valóban a virágminták talán a legidőtállóbb motívumok közé tartoznak a lakberendezésben is. Jönnek-mennek az évszázadok, de ez az egyik olyan díszítőelem, amely korokon átível, s mindig aktuális és hiteles marad.

 

 

 

A trendektől, divathullámoktól függetlenek, a fölött állnak. Önmagukban is megállják a helyüket, illetve szinte minden stílusirányzatba beilleszthetőek. A virágmotívumok jelenléte bennünk romantikus hatást kelt, s a természeti szépségeket juttatja eszünkbe. A virágmotívum hatása és alkalmazása sokrétű, az elegáns villák nappalijától, a vidékies stílusú hétvégi házon át, a hálószobák világáig terjed.


A képeken látható hálószobákba barátságos hangulatot csempészett a virágmintázat. Van ahol csendesen megbújik és szép hátteret biztosít a többi berendezési tárgynak, s van ahol hangsúlyos szerepet kap – a falon a tapéta mintázataként - s betölti a helyiséget. Ez utóbbi esetben érdemes visszafogottabb bútorokat és kiegészítőket választani, hogy az összkép ne legyen túl harsány. 

 

Alkalmazhatjuk ezt az elemet a falak díszítéseként, bútoraink kárpitjaként vagy a szoba kiegészítőin. Néhány szabályt tartsunk azonban szem előtt.
A virágmintázat alkalmazása az ülőgarnitúrán és a párnákon nem könnyű feladat. Íratlan szabálya, hogy csak egyetlen nagy virágmintát alkalmazzuk, a párna és más kiegészítőknél válasszunk kisebb bimbós virágmintázatot. S javasolt, hogy három különféle mintán túl, újabb mintát ne használjunk.
 

Nem árt szem előtt tartani továbbá, hogy:
- a nagy virágminták alkalmazása a hátsó falon kicsinyíti, rövidíti a szobát és figyelemfelkeltő hatású,
- az apró minták pedig tágítják és nagyítják a teret, különösen, ha világos színárnyalatot választuk.


Kapcsolódó cikkünk: Virágba borult nappali

Kapcsolódó rovatok: Lakberendezés, Kertészkedés

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!