szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tavaszi színjáték a hagymás virágokkal

Sulyok Józsefné, 2015. ápr. 28.


Ibolyakék vagy narancssárga? Lazán szétszórva vagy inkább buja tulipántengerként? Elérkezett az idő, hogy megtervezzük és előkészítsük az új kombinációkat a tavaszi virágágyáshoz. Előre örülhetünk a hagymák ültetésekor – gondolatban már most is látjuk magunk előtt, ahogyan tavasszal a kert üde színekkel felébred téli álmából.

Tavaszi színjáték a hagymás virágokkal

Régóta csábít a gondolat, hogy végre friss lendületet kellene adni a tavaszi virágoknak. Ám a hagymás virágok gazdag palettája a növényküldő szolgálatok katalógusában és a kertészetekben egyáltalán nem könnyíti meg a választást.

Változatos színek és virágformák, ritmikus elosztás és érdekes lépcsőzetes elhelyezés, ezeket a tényezőket kell átgondolni ősszel, mielőtt hozzáfogunk az ültetéshez, hogy aztán fél évvel később a kert éppen úgy virágozzon, ahogyan azt elképzeltük. Bár a tavasz tarka évszak hírében áll, inkább takarékosan a színekkel. Mondjunk le az olyan kombinációkról, amelyek teljes egészében az erős jelzőszíneknek számító sárga és pirosra épülnek. A tulipánnál hagyatkozhatunk például a gyengéd pasztell tónusokra, mint például a rózsaszín, vagy az erős ibolyakék. A fehér tulipánnal és a gyöngyikével együtt bájos kontraszt adnak például a tűzgyöngyvirág sötét lombháttere előtt.

Hagymás virágokkal remek figyelemfelkeltő súlypontot teremthetünk tavasszal a kertben, legyen az a gyepen, az ágyásban, a fák koronája alatt, a bokrok mellett vagy a növénydézsában. A vásárlásnál fontos, hogy a mennyiséget illetően ne legyünk kicsinyesek. Hiszen minél több hagyma kerül a földbe, annál lenyűgözőbb lesz a hatás. Ami pedig a kísérletező kedvet illeti, a hagymás virágoknál semmi sem szab határt a fantáziánknak. És ami a legjobb, a növényzeten évről évre lehet igazítani, ki lehet egészíteni, vagy akár valami teljesen újjal is lehet próbálkozni.

Az erős színek jól harmonizálnak a fehérrel. Trendi a rózsaszín és barack-sárga pasztell tónusok.

Napos helyen színpompás előadásról gondoskodik a csak tulipánból álló beültetés. Ennél a példánál a rózsaszínt válasszuk alapszínnek, sárga súlypontokkal. Ha a szín mellett a fajta magasságára is figyelünk, áprilistól májusig rendkívül változatos virágszigetben gyönyörködhetünk. Erre alkalmas például egy olyan tulipánkeverék, amiben megtalálhatók a Triumph tulipánok, liliomvirágú tulipánok, teltvirágú tulipánok és Greigii tulipánok. A pasztelles krém-fehér és a sárga árnyalatú tulipánok jól harmonizálnak a csüngő nárciszokkal. A kaukázusi nefelejcs apró kék virágai és a néhány elszórt színes tulipán mélységet kölcsönöznek a növényzetnek. Különleges kombináció többszínű tulipánból, árvácskából és rózsaszín nefelejcsből.

Ültessük most be az edényeinket sáfrány, jácint és tulipánhagymákkal, amit tavasszal csodaszépen kiegészíthetünk még kankalinnal is.

A hagymaültető praktikus eszköz. A fogazatnak köszönhetően a kemény földbe is nehézségek nélkül benyomható. Nagy segítséget jelent a mérőskála, amellyel könnyen ellenőrizhető az ültetési mélység.

A virághagymák elültetése cserépbe

Igaz ugyan, hogy tavasszal lehet kapni előhajtatott virághagymákat, de izgalmasabb, ha a szemünk előtt fejlődik ki a sáfrány, tulipán vagy a jácint, amit mi magunk ültettünk.

A vízelvezető lyukat takarjuk le agyagcserép-darabbal, hogy később a föld ne peregjen ki a cserépből.

Fontos az ültetési mélység. A friss balkonföldet olyan magasságig töltsük fel, ahol a hagymáknak kell lenniük. Az egyes fajokra jellemző ültetési mélységet illetően támpontként szolgál a hagyma mérete. A hagymát kétszer olyan vastag földrétegnek kell takarnia, mint a saját magassága. A földet enyhén nyomkodjuk meg, ha szükséges, adjunk még hozzá földet. A hagymákat tegyük a cserépbe, kis távolságot hagyva közöttük, majd a cserepet pereméig töltsük fel földdel. A beültetett edényt kint a szabadban tegyük védett helyre. Ha kemény fagy fenyeget, a cserepet csomagoljuk szigetelő anyagba, és takarjuk be falevéllel, vagy vigyük be egy hűvösebb helyiségbe.

Tipp: a magas edényt több szinten be lehet ültetni. Először helyezzük el a megfelelő mélységben a nagyhagymájú fajokat (pl. a nárcisz). Takarjuk be annyi földdel, hogy a hagymák csúcsa még éppen kilátszódjon. Következnek a közepes nagyságú hagymák (pl. a tulipán), majd még egy réteg föld, és legvégül ültethetjük a kicsi hagymás virágokat is (pl. a sáfrány, gyöngyike). 

Kapcsolódó cikk: Szeretnivaló világsztárjaink
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!