szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tavaszi terasz-karbantartás

Szépzöld, 2011. ápr. 07.


Tavasszal, mikor már hosszabb a napsütéses órák száma, melegszik az idő, nem csak a kertünket, de az ahhoz kapcsolódó terasz burkolatát is tanácsos megtisztítani, vagy felújítani, kicserélni. Alábbi cikkünkben most ehhez adunk hasznos tippeket Olvasóinknak.

Tavaszi terasz-karbantartás

Attól függően, hogy milyen anyagú (természetes- vagy műkő, kerámia, fa, esetleg műanyag stb.), illetve milyen idős és milyen terhelésnek van kitéve teraszunk burkolata, különböző mértékben és időközönként szorul karbantartásra. A burkolatok közül a faanyagúak általában több gondozást igényelnek, mivel kevéssé ellenállók a nedvességnek, szélsőséges hőingadozásoknak és főként, a kártevők támadásainak.


Ennek megfelelően - speciális szerrel kell lekezelni a felületüket, sőt az is jó, ha lefestjük azokat. Más a helyzet azonban a trópusi fákkal. Ezeknek az anyagoknak többet árt, mint a használ a lazúrozás, festés. A trópusi fákat, ha lazúrral kezeljük, a bevonat napsugárzás és csapadék hatására foltosan szárad. Ezért itt csak az évente elvégzett olajozás lehet megfelelő.


A kerámia- vagy kőburkolatok általában igen ellenállóak, a tisztításon kívül csak ritkán igényelnek külön karbantartást. A kő-, kerámia-, gres-, beton- felületekre ma már kiváló tisztítószerek kaphatók a bolti kereskedelemben. Mi több, külön fugatisztító-szereket is megvásárolhatunk. Ha a burkolatunk már több helyen kopott, törött, érdemes elgondolkodnunk annak kicserélésén. Természetesen kültérre, csakis magas kopásállóságú, fagyálló, és csúszásmentes felületű járólapot szabad választani.


Mielőtt azonban neki kezdenénk a felújításnak, elő kell készítenünk a felületet. El kell távolítani a tönkrement burkolatot, a hozzátapadt ragasztót, s az esetlegesen porladó betondarabokat is. A felületet mossuk le, portalanítsuk. Előfordulhat azonban, hogy a régi burkolatot nem minden esetben, vagy nem teljes egészében kell eltávolítani. A nem meglazult, csupán törött felületű járólapra lefektethetjük az új burkolatot. Ilyen esetekben mindig fagyálló, flexibilis csemperagasztót használjunk.


A ház lábazatánál, a sarkokban a fugák kialakítása homorú szokott lenni, mivel a vízelvezetés szempontjából ez igen célravezető. Fontos a terasz-ajtókra is figyelnünk: az eleve magasabban lévő küszöbök védelmére L-alakú lemezeket szoktak beépíteni. Érdemes megfontolni, hogy a lábazatra is járólapokat rögzítsünk, amely védi a házfalakat az alulról és felülről szivárgó ellen, de jó szolgálatot tesz a felmosáskor felcsapódó víz és szennyeződés ellen is.


Nem szabad elfelejtenünk, hogy a terasz síkjának általában 2-3 fokban kell lejtenie, hogy a csapadékvíz a szélek felé le tudjon folyni. Ha még nincs megfelelően kialakítva, ilyenkor tavasszal gondoskodhatunk teraszunk oldalirányú vízelvezetéséről is. Az oldalsó vízelevezetés leggyakoribb módja az úgynevezett vízelvezető vályú beépítése, vagy a burkolólapok alá elhelyezett, speciális vízelvezető lemezzel lehet védekezni. Forrás: www.epitinfo.hu  

 

Kapcsolódó cikk:

Kerti vendégeink védelmében
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.február 12., péntek / 12:08

Majomkenyérfa erdő a szobában

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia