szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tavaszi virágkörkép - Sok-sok képpel!

Topor Erika, 2012. ápr. 03.


Bakopa, muskátli, petúnia és árvácska körkép

 

Tavasz alkalmából szokásos sétánkat tettük kedvenc kertészeteinkben, ahol végigmustráltuk az idei év kedvelt egynyári növényeit. Íme három számunkra igen kedves virágzó dísznövény!

Tavaszi virágkörkép - Sok-sok képpel!

Aprócska Bakopa…


Bacopa monnieri: Nagy területeken a trópusi Afrika egyes részein, Ázsiában, Madagaszkár, Mexikó és Indonézia, valamint Ausztráliában, Amerikában, mocsaras, elárasztott területeken, dél-India művelt területein él természetes élőhelyén, de Jáva szigetén, a növekvő só-koncentrációjú vizekben is megtalálható. Képes megtelepedni a folyóvizek homokos talaján is.

Évelő, kúszó növény. A virágai kicsik, fehérek, négy vagy öt szirmúak. Virágai a fehértől a sötétebb liláig változhat, de többnyire sárga szemű. Gyógyhatású növény. Vízhajtó, szív-, idegrendszerre ható és tonizáló hatása ismert. Használják asztmára, rekedtségre, elmebajra és az epilepszia kezelésére is. Erős idegrendszerre ható és szorongás elleni szer. Jó hatású a szívre is.

 

Az örök muskátli…


A muskátli hosszú ideje uralja a balkon növény kínálatot, és hála a nemesítők gazdag fantáziájának, ez még jó sokáig így is marad. A „hagyományos” muskátlik mellett az angol muskátli egy újszerű szín és formavilágot képviselő egynyári dísznövény. Nem csak balkonládába ajánljuk, hanem kaspókba, nagyobb dézsákba is kitűnő választás. Színváltozatainak köszönhetően mindenki megtalálja a kedvének megfelelőt.

 

 

Álló muskátli (Pelargonium zonale): Gyakorlatilag ő a hagyományos muskátli. Bokros habitusú, puha, mirigyszőrös, levelein koncentrikus sötét sáv fut. Az álló muskátli tűri legjobban a szárazságot, a napfényt – akkor is ha kicsit elhanyagoljuk, egész nyáron át bőven hozza piros, fehér, rózsaszín, néha cirmos virágait.


Futó muskátli (Pelargonium peltatum): Ha igazi virágzuhatagot szeretnénk, akkor a futó muskátlit válasszuk. Mivel a párásabb éghajlatot kedveli, ezért nem árt a folyamatos öntözésről gondoskodni. Míg az álló muskátli hajtásai szőrösek, addig a futómuskátlit pont a mirigyszőrök hiányáról lehet megismerni. Merev hajtásrendszere törékeny, ezért szeles helyre ne ültessük. 
 

Félfutó muskátli: Az előző kettő faj keresztezéséből származik, így mindkét faj meghatározó tulajdonságait magán viseli. Levelei általában kopaszok, de az álló muskátlira jellemző „zonáltság” (sötét körkörös sáv) is megtalálható rajtuk. Előnyük, hogy virágaik színében jóval változatosabbak a szülő-fajoknál – népszerűek például a sötétlila, vagy cirmos virágszínek.


Angol muskátli (Pelargonium grandiflorum): Álló habitusú, de levelei nagyok és fogazott szélűek. Népszerűségüket meseszép nagy virágaiknak köszönhetik. Hátrányuk azonban az, hogy az előző típusokkal ellentétben teljes virágzásban csupán nyár közepén láthatók. Az elnyílás után inkább zöldellnek, mint tarkán virágzanak. El-elvétve természetesen találhatók rajta apróbb virágok, de díszítő erejüket nem ez adja. Az utóbbi években az angol muskátlinak apró levelű és virágú, félfutó fajtái is megjelentek.


A közkedvelt petúnia…


Pazar színekben, egyszínűtől a cirmoson át igen gazdag a petúniák fajtái. Itt is a fehértől egészen a mély haragos bordóig sokféle változatot találunk.

Egyike a legkedveltebb egynyári virágoknak, de magyar neve nincs. A balkonládákon kívül a magaságy díszítésére is alkalmas. 25-40 cm magas vagy elfekvő szárú, lecsüngő növény, amely tavasztól késő őszig nyitja tölcsér alakú fehér, rózsaszínű, lila, piros (olykor telt virágú vagy bodros szirmú) virágait.

 

 

 

Magról is szaporítható, de célszerű palántaként vásárolni. A nagyon apró magokat március közepén vessük el palántaföldbe, vagy balkonvirágföldbe. A petúnia (Petunia hybrida) a nyár folyamán kevés gondozást igényel: bőségesen öntözzük, és hetenként egyszer műtrágyázzuk, a száraz leveleket és a magtokokat szedjük le róla.

 

Kedvenc vadvirág…


Az árvácska (Viola wittrockiana) bájos, apró virágaival, amelyek számtalan színben pompáznak, vonzza magára a tekinteteket és a gondozása is egyszerű. Az ibolyafélék családjába tartozik, melyet a háromszínű árvácska és a vadárvácska keresztezéséből hoztak létre szorgalmas nemesítők. Így mára már rengeteg színben, méretben és változatban léteznek.

 

 

 

A nagyvirágú változatai rendszerint tavasszal virágoznak. A virágok színe, a sárgától, a piroson át, a kékesliláig is terjedhet, a mindegyikre jellemző sötét szemfolttal. Az egyszínű árvácskák fehérek, a világos- vagy sötétkékek, mély lilák, rózsaszínűek, pirosak, citromsárgák, bordók vagy bronzosak lehetnek, sárga vagy fehér középpel.

 

 


Az árvácska egy viszonylag „igénytelen” növény. Gondozása viszonylag egyszerű és kevés problémát rejt. Ha az elvirágzott virágokat mindig lecsipkedjük, akkor ezzel az apró mozzanattal megnyújthatjuk a virágzási időt. Az árvácska a tűző napot jól bírja, de a félárnyékban is kitűnően érzi magát. Elsősorban azonban a 10-15 C fok közötti hűvös környezetet kedveli. Nagy melegben a növény felnyurgul, kifakul, és erőtlen hajtásokat hoz. Ezt is a visszacsípésekkel csökkenteni tudjuk, viszont a megfelelő tápanyagellátás is ugyanilyen fontos.

 

Kapcsolódó cikk:

Ültetési naptár: április

A petúnia

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia