szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tavaszváró tippek hobbikertészeknek

Mártha Izabella, 2015. márc. 06.


A nappali hőmérséklet egyre inkább emelkedik, a téli pihenés után már alig várjuk, hogy a karosszékben üldögélés, tévézés helyett kimenjünk a kertbe a növények közé és dolgozzunk.

Tavaszváró tippek hobbikertészeknek

Lássunk néhány tippet, hogy valósítsuk meg mindazt, amit a hosszú téli napokon megálmodtunk, megterveztünk!

Márciusi legfontosabb munka a szőlőben a metszés. De mielőtt a metszőollót elővesszük a rügyek vizsgálatával már el lehet dönteni, hogy volt-e fagykár a szőlőnkben vagy sem, tehát a metszést ennek mértékében kell elvégeznünk. Az idő melegedtével megindul a szőlőben a nedvkeringés és erőteljesen - úgy mondják - könnyezni kezd. Ez azért káros, mert így a szőlő sok nedvet veszít, ezátal tápanyagot is és a sokáig nedves sebfelületen fokozottabb a fertőzés veszélye. A szőlő metszésénél ügyeljünk arra, hogy metszési felület ferde síkja ne a rügy irányába legyen és az utolsó meghagyni kívánt rügy felett legalább egy cm - es vesszőt hagyjunk.

Gyümölcsfáinknál is fontos a metszés, majd ezt követően végezzük el a lemosó permetezést amint eléri, illetve meghaladja a levegő hőmérséklete az 5°C-ot. Célja, hogy a gyümölcsfákon, a bogyósok bokrain és a szőlőtőkéken a vázágakon, a kéregrepedéseken, illetve a rügyek felületén a kórokozó gombák áttelelt szaporító képleteit elpusztítsuk, valamint ritkítsuk a rovarkártevők áttelelő alakjait. Ilyenkor réz, kén és olajtartalmú készítményeket kell használni, amelyek biotermesztésben is engedélyezettek. Az év első, gondosan végrehajtott permetezésével nagy lépést teszünk azért, hogy egészséges és kiváló minőségű gyümölcsöt és szőlőt szüreteljünk.

A tápanyag pótlása szintén nagyon fontos a növényeinknek! Tápanyag-ellátással kapcsolatban ki kell emelni, hogy a gyümölcsfákat, szőlőt, dísz- és kertészeti növényeket, örökzöldeket, szobanövényeket csak a környezetet nem terhelő, klórmentes műtrágyákat szabad használni, melyekből széles kínálat áll rendelkezésre.

Ha ragyogó zöldben és virágözönben pompázó gyepet szeretnénk, akkor a most időszerű teendőket nem érdemes halogatni. Tél végén az egyik szezonnyitó munka a gyep takarítása, hulladékok, levelek eltakarítása. Ekkor kell elegyengetni vakondtúrásokat, és az esetleges foltokat fűmaggal bepótolni. Az idősebb gyepekben a fűszálak között az évek során egy un. filcréteg alakul ki, amit meg kell szüntetni és ennek legjobb módja a gyepszellőztetés. Ezzel újra felfrissítjük a gyepet, mivel a filcréteg meggátolja hogy kellő mennyiségű víz és tápanyag jusson a talajba és a kórokozók, kártevők is könnyebben felszaporodhatnak.

A talaj felásásával a talaj szerkezetét javíthatjuk, ezáltal az oxigén, a tápanyagok és a lehulló csapadék a mélyebb rétegekbe jut. A dísznövények és zöldségfélék a talaj felső 30-35 centiméterben, a gyökérszintben egyenletesen elmunkált, porhanyós, jó levegő- és vízgazdálkodású, elegendő tápanyaggal ellátott talajt kívánnak. A gyümölcsfák és a szőlő gyökérzete mélyebbre nyúlik a talajban, ám a tápanyagot felvevő hajszálgyökerek zöme a felső talajrétegekben helyezkedik el, ezért ajánlatos a sorközök, illetve a fatányér talajának lazítása is. A talajállapot javítására érdemes termésnövelő mikrobiológiai készítményeket alkalmazni, amelyek alkalmazása kedvezőtlen feltételeket teremtenek a talajban élő és károsító rovarok lárvái (Artis®, Bora®) és a talajból fertőző kórokozó gombák (Trifender®) számára, így azok nem tudnak elszaporodni.

Ha mindezeket elvégezzük, jó esélyünk van rá, hogy a kertünk hamar magához tér a hosszú tél után és színével, állagával messzire hirdeti a gondos ápolás eredményét.

Kapcsolódó cikk: Várjuk a tavaszt!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia