szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tedd izgalmassá fűszernövényekkel a teraszod!

Mártha Izabella, 2014. aug. 12.


Nincs is jobb annál, mint nyári estéken az erkélyen vagy teraszon ülve élvezni a fűszernövények nyújtotta intenzív illatokat és aromákat. Balkonnövényekkel együtt kombinálva csodálatos látvány és illatvilág tárul elénk!

Tedd izgalmassá fűszernövényekkel a teraszod!

Már a kolostor kertekben is gyakori volt, és a későbbi időkben is, hogy dísznövények és hasznos növények egy veteményesben vegyesen voltak beültetve a ház körüli kertekben. Ez a kialakítás nem csak szép volt, hanem praktikus is! Emellett számos növény együtt ültetve kiegészíteti egymás sajátos tulajdonságait.

A régi tapasztalatokat és az ebből szerzett tudást  ma is is kihasználjuk a teraszokon és erkélyeken. Például ha a teraszon vacsorázunk, feldobhatjuk finom ételeink ízét, vagy szomjoltó italunkat bármelyik fűszernövény levelével, virágával vagy kisebb hajtásával. De ne aggódjunk azért, hogy a folytonos lecsipkedéssel a növényeink elveszítik vonzó kinézetüket, hiszen így jobban el fog ágazó növények szára és kompaktabb alakjuk lesz!

Mindketten szeretik a napot!

A gyógynövények jellegzetes aromája különösen a napos helyen érezhetjük intenzíven. Sok balkonnövény is az erkély vagy terasz napos helyét kedveli. Gyógynövények is mint sok nyári virág elviselni néha a rövid ideig tartó szárazságot. Különösen a kakukkfű kis levelei és halvány rózsaszín virágai akár a homokos talajban is szépen díszítenek. A kapor a vékony, különkeges illatú levelekkel ugyan igénytelen, de nagyon dekoratívan néz ki egy magas balkon virág mellett. A petrezselyem C-vitaminban gazdag, melynek csipkés, fényes zöld leveleit, mint  univerzális-fűszer használhatjuk. Gyönyörűan virágzik a bazsalikom, a citromfű, akár  félárnyékos helyen is.

Ha valaki szereti a Földközi-tenger ízvilágát, akkor a hibiszkusz, gránátalma vagy a murvafürt virágokat citromfű, citromos kakukkfű és oregánó növényekkelkell kombinálni. Aki Dél-Franciaországba szerelmes az levendulát kombinálja zsályával, szarkalábbal és lángvirággal.

Az ápolási munkáknál vigyázni kell azonban a tápoldatozással, ugyanis nagy mennyiségű nitrogén rontja a ízeket és aromákat!

Ehető virágok

Sok gyógynövény virága nem csak dekoratív és egész nyáron folyamatosan díszíti kertjeinket, hanem el is lehet azokat fogyasztani. Például a sarkantyúvirág, a zsálya, a borágó, a levendula, az édeskömény vagy a körömvirág nem csak cserépben és vázában mutatnak jól, hanem ecetbe és olajba téve is kiválóan alkalmas fogyasztásra.

Kapcsolódó cikk: Legyen otthon! Borsmenta és fagyöngy

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia