szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tégy csodálatos tündérrózsát a kerti tóba!

Scheftsik Tamás, 2014. jún. 25.


Különleges virágokkal sok kertben találkozhatunk, ám ha igazán egyedi és gyönyörű különlegességet szeretnénk, akkor be kell szereznünk egy kerti tavat, de minimum egy méretesebb kaspót, hogy a kultikus tündérrózsának helyet biztosíthassunk.

Tégy csodálatos tündérrózsát a kerti tóba!

Ültetés

A tündérrózsa rizómás növény, ültetése egyáltalán nem bonyolult, azonban nem egészen olyan, mint amilyet megszoktunk. Ennek oka, hogy ebben az esetben nem földbe, hanem egyfajta ültető közegbe kell tennünk a növény, amit ráadásul a víz alá kell meríteni. Ezt a közeget érdemes a kertészetben beszerezni, hiszen fontos a megfelelő kapaszkodási felület, és a tápanyagok is. a cserép, melybe a növény kerül, legyen lukacsos, és béleljük ki valamilyen szövettel. Ebbe tegyük a rizómát, és az ültető közeget, majd keressünk neki megfelelő helyet a vízben.

Méret

A méret szempontjából több kérdéssel is foglalkoznunk kell. Először is tisztázni kell, hogy a rózsát milyen mélyre kell ültetnünk a vízben. Ez ugyanis a szép virágzás egyik kulcsa. Amikor megvesszük, vagy kapjuk a növényt, mindenképpen meg kell kérdezni, hogy az milyen mélységet szeret. A különböző fajok ugyanis más – más helyen érzik jól magukat. Vannak, melyeknek elég a 20 centi körüli mélység, míg mások 120 centit is igényelnek.

Fontos a tó, vagy a kaspó mérete is, amibe ültetjük a növényt, ez azonban már könnyebben befolyásolható. A tündérrózsa nagyon szapora, ennek köszönhetően gyorsan kinőheti a neki szánt vízterületet. Ilyenkor a levelei a víz felszíne fölé nyúlnak, amivel alapjában nem lenne baj, csak sajnos eltakarják a virágokat is. ilyenkor vagy nagyobb területet kell biztosítanunk a növénynek, vagy azt kell kisebbé tennünk. Ezt a rizóma kiemelésével, és az oldalsó, fiók hajtások levágásával tehetjük meg. Rendszerint könnyen elkülöníthetőek az anyanövény levelei, és a friss hajtások, így a rizóma darabolása nem nehéz feladat. Az így leválasztott növények ültetésénél arra kell figyelni, hogy a közeg ne takarja be a hajtáscsúcsot, ellenkező esetben a virág elpusztul.

Gondozás

A tündérrózsák között találkozhatunk olyanokkal, melyek a trópusi körülményeket kedvelik, és olyanokkal is, melyek télállóak. Abban az esetben, ha a fagyot is elviselők mellett tesszük le a voksunkat, akkor is tudnunk kell, hogy ez csak megfelelő mélységű medencében valósítható meg, kaspóban nem. Ebben az esetben is lukakat kell ütni a jégen, hogy a gázcsere megvalósulhasson.

A kaspóban tartott növények esetében a vizet le kell engedni, és a növényt egy fagymentes helyen teleltetni. A kaspó kihasználásának egyébként is vannak alapszabályai. A téliesítési eljáráson túl arra is nagyon kell figyelni, hogy a víz folyamatosan friss legyen a tálban. Ezt megoldhatjuk egy szivattyúval is, de ebben az esetben tartsuk szem előtt, hogy a tündérrózsa a nyugodt vizet szereti, így a csobogó semmi esetre sem jó ötlet, ha kicsi a kaspó.

A másik lehetőség, hogy a vizet nagyjából 2-3 naponta cseréljük, de legalább egy részét frissítjük. Fontos megóvni a virágainkat a békalencsétől, mert az sajnos a növényünk pusztulását okozhatja.

Ahhoz, hogy szépen virágozzon a növényünk, legalább 8 órás napsütésre van szüksége. Enélkül nem lesz megfelelő a tápanyagfelvétel, így a virágzás elmarad. Nem kell meglepődni azon sem, hogy egy – egy szépséges fej 2-3 napig marad csak meg. Mivel a növény folyamatosan nyitja a gyönyörű kelyheket, így a díszeiben egész őszig gyönyörködhetünk.

Kapcsolódó cikk:

Éljen a hibás CD!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia