Tejcukor intolerancia
Bíró Melinda, 2014. febr. 02.
A laktóz kizárólag a tejben előforduló összetett cukor, ami két egyszerű cukorból, glükózból és galaktózból épül fel, és a vékonybélben a laktáz enzim bontja le. Laktázhiány esetén a cukor nem emésztődik meg és nem szívódik fel, így a vékonybélben magas koncentrációban maradt cukor folyadékot szív be a bélbe, ami hasmenéshez vezet.
A fel nem szívódott cukrot a vastagbél baktériumai megerjesztik, ami savas székletet és felfúvódást okoz.
A tejcukor intolerancia lehet veleszületett ill. szerzett, kiválthatja antibiotikum is. A két forma között a tejcukorbontó enzim mennyisége mutat különbséget. Veleszületett laktázhiány estén egyáltalán nem termelődik enzim, míg szerzett laktázhiány esetén csökkent enzimaktivitás van.
Hajlamosító tényező lehet az immunrendszer fejletlensége, a tehéntej korai étrendbe iktatása valamint az anyatejes táplálás túl korai elhagyása.
Tüneteket okozó tejtermékek:
- tej
- tejpor
- túró
- vaj
- lágy sajtok
valamint az ezek felhasználásával készült élelmiszerek. A kefír, élóflórás joghurt, száraz, kemény valamint penészes sajtok ill. a speciális laktózmentes tejtermékek panaszmentesen fogyaszthatók.
Tünetek
- hasi panaszok, puffadás, bélgázok
- hasmenés
- hányinger
- fejfájás
- koncentrációs készségek csökkenése
- viszketés, kiütés
A veleszületett laktázhiány gyakorisága összefüggést mutat az adott népesség eredetével és lakóhelyével. A világ népességének több mint a felénél kimutatható a szoptatás utáni időszakban a laktáztermelés fokozatos csökkenése.
A feketék jelentős részénél ill. a dél-amerikai lakosság nagy többségénél 2-4 éves korra megszűnik a laktáz enzim termelése. Ázsiában, illetve az eszkimóknál a népesség kb. 90%-a laktóz-intoleráns. Európa déli országaiban a népesség 70 %-át, Közép-Európában 30, Észak-Európában pedig a lakosság 15 százalékát érinti a felnőttkori tejcukor intolerancia.
Diagnosztika
Kórházak, szakrendelő intézetek gasztroenterológiai osztálya foglalkozik a tejcukor érzékenység diagnosztizálásával. A tünetek megjelenése ill. a gyanú felmerülése után leggyakrabban hidrogén kilégzési teszttel állapítják meg a laktázhiányt. A panaszokat más emésztőszervi betegségek is okozhatják így az esetek egy részében a vékonybél biopsziás szövettani vizsgálatára is szükség lehet.
A biopsziás szövetminta-vétel endoszkóp segítségével történik. Ennek során a vékonybél felső, nyombélnek nevezett szakaszából szájon át bevezetett szonda segítségével vesznek kis méretű bélnyálkahártya-mintát, amit laboratóriumban, mikroszkóp alatt vizsgálnak meg.
A mintavétel mindössze néhány percig tart, kisebb kellemetlenséggel, de fájdalommal nem jár. Gyermekek esetében pedig rendszerint altatásban végzik.
Kezelés
A kezelés alapját a diéta jelenti. A laktóz intolerancia nem gyógyítható, de a laktóz aktivitás növelhető. 4-6 hónapos elhagyásos diéta után megpróbálható a szintén hónapokon keresztül tartó, kevés, de fokozatosan emelkedő mennyiségű tejcukor ismételt fogyasztása. A lassanként emelkedő mennyiségű tejcukor fogyasztása mellett, a vastagbél flórájának probiotikummal történő javításával elérhető, hogy idővel a vastagbél tejsavbacilusai képesek legyenek lebontani a laktózt.
Laktázhiány során a bevitt tejcukor mennyiségétől függ a panaszok kialakulása. Esetenként az ételekben levő laktóz lebontására laktáz-tartalmú gyógyszerek alkalmazására van lehetőség. Igazolt laktázhiány esetén a vényköteles gyógyszer 50%-os támogatással vásárolható meg.
A diéta megfelelő betartása esetén teljes panaszmentesség érhető el.
Vásárlás előtt célszerű alaposan áttanulmányozni az élelmiszerek összetevőit, mert sok esetben tartalmaznak állományjavítóként tejet, tejport.
Különös tekintettel figyelni kell az alábbi termékek összetevőire:
- kenyér és péksütemények
- húskészítmények
- instant levesek
- instant kávék
- reggeli italok
- margarinok
- salátaöntetek
- cukorkák
- antibiotikumok
- vitaminok
- fogamzásgátlók
Az Allergia Adatbank Alapítvány minden évben új, egy évig érvényes kiadványokat zöld füzetek- jelentet meg az általuk regisztrált, garantáltan allergénmentes élelmiszerekről, 9 kategóriában.
- Tejcukor-
- Tejfehérje-
- Glutén-
- Szója-
- Tojás-
- Földimogyoró-
- Azoszínezék-
- Benzoesav-
- Kéndioxid és származékaitól mentes termékek listája.
A kiadványok megrendelhetők:
Allergia Adatbank Alapítvány, 1088 Budapest, Szentkirályi u. 14. Fax: 1/486-276
Laktóz Érzékenyek Társasága
Postacím: 1047 Budapest, Bródy Imre u. 13.
Telefon: 1/230-3500 (üzenetrögzítő)
E-mail: lactose.bardos@index.hu
Legjobb kezelés a megelőzés. A tej- és egyéb ételallergiák kivédése céljából egy-két éves kor előtt nem célszerű allergizáló ételeket bevezetni a gyermekek étkeztetésébe, a szójafogyasztással pedig javasolt megvárni az 5-6 éves kort.
A főbb allergizáló élelmiszerek:
- tej
- tojás
- liszt
- szója
- diófélék
- hal
Élelmiszerallergiák esetén a helyesen betartott diéta nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem.
Tápanyagtáblázat
VITAMINOK |
FŐ FORRÁSUK |
A-vitamin |
máj, sárga színű gyümölcsök és főzelékek |
Folsav |
tojás, máj, tejtermékek, zöld levelű zöldségek, száraz hüvelyesek |
D-vitamin |
máj, tejtermékek, tojássárgája |
K-vitamin |
zöld levelű zöldségek, káposztafélék, tejtermékek |
ÁSVÁNYI SÓK |
FŐ FORRÁSUK |
Vas |
tojássárgája, kagylók, rákok, belsőségek, marhahús, száraz hüvelyesek, spenót, teljes értékű gabonák |
Kalcium |
tej, tejtermékek, zöld levelű zöldségek, száraz hüvelyesek |
Fluór |
tea, ásványvíz, halak |
Magnézium |
zöld színű zöldségek, teljes értékű gabonák, hús, tej, hüvelyesek |
Cink |
hús, máj, tej, sajt, száraz hüvelyesek, teljes értékű gabonák |
Réz |
hal, hüvelyesek, teljes értékű gabonák |
Kálium |
hüvelyesek, száraz gyümölcsök, burgonya, friss gyümölcsök |
Szelén |
hal, vaj, tojás, teljes értékű gabonák |
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22