szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Télen is zöld kertet szeretnénk?

Sulyok Józsefné, 2014. okt. 07.


Akkor itt a kézenfekvő megoldás! Telepítsünk kertünkbe az örökzöldek családjából származó növényeket. A törpefenyő - gyalogfenyő - kúszófenyő kézenfekvő lehetőségnek tűnik és ha pár szabályt betartunk sikeresek is leszünk.

Télen is zöld kertet szeretnénk?

Örökzöld, tövétől elágazó, 1-1,5 méter magas cserje, számos ívesen felemelkedő ággal, vagy felegyenesedő törzzsel. Az alsó ágak gyakran térd alakúan hajlottak. Kérge szürkésbarna vagy vöröses-szürke, a pikkelyek később feketések, nem leválóak. A fiatal hajtások világoszöldek, később barnásak.

Rügyei erősen gyantásak, megnyúlt hengeresek, felül kihegyezettek. A tűlevelek párosával törpehajtáson ülnek, egyenesek vagy sarlósan befelé hajlók, fényes sötétzöldek, élük fűrészes. A porzós virágok tavasszal jelennek meg, orsó alakúak, aranysárgák, számos csavarmenetesen álló porzókból állnak, kalászszerűen csoportosulnak.

A termős virágok is tavasszal, a tűlevelek kinyílása után jelennek meg, rövid nyelűek, bíborszínűek, magánosan vagy csoportosan a hosszúhajtások csúcsán ülnek.

A termős barkák igen rövid kocsányúak, tojásdadok, felül tompák, világosbarnák, fényesek, eleinte felállók, később vízszintesen vagy ferdén elállóak. A magvak a termőpikkelyek hónaljában kettesével állnak, tojásdadok, világosbarnák.
Alhavasi legelőkön, tőzegmohalápokon és sziklás lejtőkön, meszes és láptalajokon egyaránt, a Kárpátokban szilikátos kőzeten is megterem.

A közép-európai magashegységekben, a Balkán-félszigeten, valamint a Kárpátokban, különösen nagy állományok Kelemen-havasokban és a Hargitán, észak felé a Német-érchegységig és az Óriás-hegységig van az elterjedési területe. Májustól júniusig virágzik.

A törpe-fenyves öv jellegzetes alkotója, két változatát különböztetik meg:

A var. pumilót laposan elfekvő hosszan kiterülő ágaival és lencseszerű alakjával, sűrű ágai vannak, kúszók, és csak egészen a végükön felhajlók. Tobozai csaknem gömb alakúak, virágzás után kékesek, majd sötétbarnák.

A var. mugo félig lefekvő cserjeszerű termettel. Ágai lazák, térdesen meghajlottak, tobozai hengeresek vagy tojásdadok, virágzáskor okkersárgák, éréskor fahéj-barnák.

A törpefenyő nagyon igénytelen és ellenálló, ezért a hegyvidékek legelső pionírjai közé tartozik. Terebélyes, dúsan elágazó gyökérzetével megköti a laza talajokat és a mozgó törmeléket. Hegyvidékeken, a lavinaveszélyes helyekre ültetik. Kedvelt kerti növény, mert a talaj és a klíma tekintetében igénytelen, és jól elviseli az ipari szennyezést is. Különösen a gömb és oszlopos alakú változatait kedvelik.

Kapcsolódó cikk:

Így védd a dísznövényed!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!