szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Téli kert-dekorációk

Scheftsik Tamás, 2012. dec. 04.


Lassan megérkezik a tél, és mi csak a házból szemlélhetjük, amit a kis kertünk csupaszodik, és kopárrá válik. Ezen egy keveset enyhít a hó megérkezése, ám a színeket és a vidám hangulatot mellőznünk kell tavaszig. Vagy mégsem? Hiszen attól, hogy odakint tombolnak a mínuszok, még nem kell, hogy a kertünk lehangoló, vagy dísztelen legyen. Lássuk mik azok a lehetőségek, amikkel télen is feldobhatjuk az ablakból a szemünk elé terülő látványt.

Téli kert-dekorációk

Fény

 

Természetesen a téli kerteknek is az egyik legszebb dekorációs lehetősége a fényfüzérek, vagy ügyesen elhelyezett fényforrások sokasága. Mivel az egyik legfontosabb ünnepünk, a karácsony éppen ebben az évszakban van, így elég nehéz attól elvonatkoztatni. Ha azonban nem az a cél, hogy tipikus, díszes fenyő álljon a kertben, akkor is kihelyezhetünk fényeket. A hatalmas, sejtelmes fényű üveggömbök melyekben belső világítás van tökéletesek erre a feladatra. Az sem baj, ha megáll a hó a tetejükön, hiszen egyrészt a hő hatására előbb utóbb elolvad, másrészt még akkor is mutatós lehet egy ilyen gömb, ha éppen nem világít, ám a színes üveget körülveszi, és majdnem belepi a fehér lepel. A fények egy másik remek felhasználási lehetősége, ha a füzéreket helyezzük ki ötletesen. Például egy lógatott cserép köré. Hiszen nem minden virágot kell télire bevinnünk, így vannak olyanok is, melyek nyugodtan lóghatnak a teraszon. És ha már ezt teszik, akkor miért fosztanánk meg őket a világítástól, amivel még fenségesebb látványt nyújtanak majd.

 

Virágok

 

Szerencsére a kertek szerelmeseinek télen sem kell teljesen lemondaniuk a virágzó szépségek látványáról. A legszebb a dologban pedig az, hogy nem csak a lakás kellemes melegében bontják szirmaikat a túlélők, hanem a havas táj közepén is. A díszkáposzta tökéletes választás lehet a teraszra és a balkonládákba is, mivel kifejezetten jól bírja a hideget, így egy kis szerencsével akár tavaszig is díszíthet. Senki ne ijedjen meg attól, hogy egy zöldségről van szó, hiszen ez a növény gyönyörű, lilás-rózsaszínes árnyalataival tökéletesen feledteti terménynövény voltát. Az apócska, sárga virágú téltemető is igen szépen elvan a fagyok idején. Bár jellemzően inkább februárban találkozhatunk vele, egy-egy cseréppel bekészítve igazán lélekemelő látvány lesz, ha a havas táj képét megtöri a sárgán bólogató virágfej. Ha egy kicsit előre gondolkodunk, és a kertbe fehér somot is ültetünk, akkor tavasszal és nyáron egy igazán szép növénnyel gazdagodhatunk. Ráadásul télen sem díszetlen, hiszen a szára égővörös színe a hófödte kertben úgy virít, mintha ezer wattos izzókkal világítanánk meg.

 

Madarak

 

Nem csak ezek a szépséges lények lehetnek a kertünk díszes vendégei, hanem a számukra készített eleségek, és azok tartói is. Hiszen ki mondta, hogy a kiakasztott madáretetők nem lehetnek díszesek is, amellett, hogy táplálják nem költöző barátainkat. A lényeg az, hogy a dekorálással ne befolyásoljuk azt, hogy a madarak be merjenek menni az etetőkbe. Ez azt jelenti, hogy lehetőleg ne kerüljön rájuk fényforrás, hiszen az állatok nem szeretik, ha tökéletesen meg vannak világítva, hiszen úgy könnyebb célpontot jelentenek. Ám ha festéket ragadunk, és vidám színekkel látjuk el a házikót, akkor azzal nem teszünk kárt az etető funkciójában, de a kertben betöltött szerepét megtoldhatjuk a dísz-funkcióval is. Szalagokkal is csínján bánjunk, hiszen ez is zavaró lehet a szárnyasok számára, ám ha messzebbi fákra tesszük vörös masnikat, vagy betekerjük az ágat, azzal nem lesz gond.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia