szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Téli kertszépítés – gömbök, díszek, fények

Scheftsik Tamás, 2013. dec. 18.


Telente a kert igen lehangoló tud lenni. A csupasz fák, az elszáradt növények nem szép látványt nyújtanak. Ezen segít, ha fehér paplan takarja a talajt, de ebben az esetben egy idő után a fehér szín kifejezetten unalmassá válik. Így nyugodtan díszítsük a kertünket a zimankós időszakban is. Hogy mivel? Megmutatjuk!

Téli kertszépítés – gömbök, díszek, fények
Kép: www.athom.kimvalle.com

Fények

Tény és való, hogy az egyik legszebb díszítési lehetőleg a kertben a fényekkel való játék. Ez különösen igaz télen, amikor egyébként is sötétebb van, és a - jó esetben – havas tájon a kihelyezett égők egyértelműen a karácsonyt juttatják az eszünkbe. Erre ma már nagyon jó minőségű kültéri égőket lehet kapni, így nem lehet gond a kivilágítás. Arra azonban mindenképpen ügyelni kell, hogy csak mértékkel használjuk az izzósort. Egyrészt a pénztárcánknak sem tesz túl jót, bár tény, ezek a fények igazán keveset fogyasztanak, de sok kicsi sokra megy. Másrészt arról sem szabad megfeledkezni, hogy a természet ritmusában ilyenkor sötét kell hogy legyen, így ha szemkápráztató díszkivilágítással élünk egész estére, akkor azzal erősen befolyásoljuk a környező kisebb és nagyobb állatok életritmusát.

Díszek a fán

Mivel a fényekkel erősen hajazunk a karácsonyfára, miért ne erősítenénk ezt a hatást. A fehér tájban nagyon jól mutatnak a piros gömbök, így ha van belőle egy- két darab, akkor azt nyugodtan kiakaszthatjuk a kerti fenyőre is. Ha azonban ennél egy kicsit különlegesebb ékeket szeretnénk, akkor egy kicsit nézzünk körül. Szükségünk lesz néhány színes termésre, esetleg egy kis vízfestékre. Ezenkívül szép formájú öntőkre is szert kell tennünk, vagy elő kell keresnünk az otthoniakat. A szilikon aprósüti formák, vagy éppen a mostanában divatos formás jégkocka készítő is tökéletes a feladatra. A formákba rakjunk terméseket, egy - egy madzagot, hogy majd fel tudjuk lógatni a kész díszeket. Töltsünk rájuk vizet, és mehetnek a fagyasztóba. Ha nincs elég termésünk, vagy csak nem tetszik annyira az így elkészített dísz, akkor a vizet fessük meg egy kicsit. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk feltűnővé tenni az ékeket, tegyünk egy pohár vízbe festéket, és alaposan keverjük el. Ezután porciózzuk, és mehet a fagyasztóba. Ha szeretnénk, azt ételfestékkel is meg tudjuk tenni, így akkor sincsen baj, ha egy gyereknek megtetszenek a díszek és megkóstolja az egyiket.

Gömbök

Ha már jég, akkor ne álljunk meg a fa díszítésénél, hiszen ez az anyag ilyenkor télen tartós, és igazán mutatós is lehet. Persze ha csak magát a jeget használjuk, akkor nem lesz valami látványos az eredmény, mindenképpen meg kell bolondítani egy kicsit. Ebben az esetben is színes bogyókat, kavicsokat, vagy festéket használhatunk. A különbség csak annyi, hogy nem formákba kell tölteni a vizet, hanem vízibombákba, vagyis kisméretű, vízzel tölthető lufikba. Ezt összekötjük, és mehet a hűtőbe. Ha megfagyott, akkor szedjük le róla a lufit, és mehet is ki a kertbe olyan helyre, ahol jól látható. Ha többet is készítünk belőle, akkor a kerti utat szegélyezhetik a gömbök, de kisebb csoportokba is rendezhetjük, amivel még feltűnőbbé tehetjük őket.

Kapcsolódó cikk:

Tréningezd növényeidet a télre!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!