szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Téliesítés üvegház nélkül

Scheftsik Tamás, 2012. nov. 26.


Sajnos, néhányszor előfordul, hogy az embernek nincsen lehetősége azokat a körülményeket biztosítani a növényei számára, amiket a szakkönyvek ideálisnak tartanának. Ez vagy azért van, mert egyszerűen nincs ennyi helye, vagy lehetősége, vagy arról van szó, hogy az adott növény be lett ültetve a földbe, és a növekedése annyira meglódult, hogy már nem lehet csak úgy kikapkodni a kertből.

Téliesítés üvegház nélkül

Ilyenkor is vannak lehetőségeink, bár azt szem előtt kell tartani, hogy az eredmények ilyenkor nem mindig jók, de mivel más lehetőség nincs, így érdemes megpróbálkozni velük.

 

Lakásban

 

Azok, akik lakásban élnek, és a növények nagy részét a teraszon nevelgetik, sokszor szembesülnek azzal a gonddal, hogy nem tudnak 10-15 °C- ot biztosítani a számukra, hiszen nincs egy külön szobájuk kifejezetten a teleltetésre fenntartva. Ilykor több lehetőség jöhet számításba. Szerencsére újra van lehetőségünk arra, hogy a nagyobb növényeket a napos lépcsőházban teleltessük, abban az esetben, ha nincsenek útban. Ez fontos, hiszen a jogszabály szerint komoly büntetéssel is számolhatunk, ha kedvenc cserepeink nem jó helyre kerülnek. A lépcsőházban jellemzően elég hűvös van ahhoz, hogy a virágok gond nélkül vészeljék át a pihenő időszakot, és ráadásul a lakásban sem foglalják a helyet. Ha azonban nem szívesen tesszük ki őket, mert félünk, hogy lábuk kél, akkor bizony marad a fűtött lakás.

 

Ez sem olyan rossz megoldás, hiszen szinte minden növény el fogja viselni a melegebb klímát, csupán nem lesznek olyan szépek, mint szeretnénk. Előfordulhat, hogy a levelek eldobálásával reagálnak, esetleg teljesen fel is kopaszodnak, de kidobni semmit sem szabad, hiszen a tavasz új leveleket hozhat. Egyen növényeket kint is lehet hagyni azoknak, akik emeleten élnek. A leanderek például -8°C-ot még könnyedén viselnek, főleg akkor, ha emeleten vannak, és nem kell tartani a talaj menti fagyoktól. Ám ha tartósan -15°C köré zuhan a hőmérséklet, akkor ezeket a cserepeket is menekítsük be a szobába.

 

Kertben

 

Ha az angyaltrombitánk, a leanderünk, vagy más mediterrán növényünk a nyár folyamán akkorát nőtt, hogy már nem nagyon lehet kivadászni a földből, vagy éppen esélytelen, hogy a házban helyet találjunk neki, akkor megpróbálkozhatunk a kinti teleltetéssel. Mivel mediterrán növényekről van szó, így fontos, hogy a fagy ne találjon utat hozzájuk. A felső részeket műanyag fóliába, vagy zsákba csomagolhatjuk, esetleg kitöltve azt némi szalmával. A nagyobb veszély a talajszinten jelentkezik, a legtöbbször itt történik tragédia.

 

Ezt elkerülendő vastagon takarjuk be a környező földet és magát a növény szárát zöldhulladékkal, szalmával, vagy hasonló szerves anyaggal. Ezek ugyanis bomlás közben hőt termelnek, így hiába borítja őket hó, az aljuknál nincs olyan hideg, hogy a növényünk elfagyjon. Ha mégis történne egy-két kisebb baleset, akkor azokat tavasszal vágjuk le, és a növény valószínűleg teljes pompájában fog ragyogni az évben.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!