szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Télikert a növényeknek, hogy ne fázzanak!

Mártha Izabella, 2014. okt. 20.


Ha növényeink szépségét szeretnénk jövőre is csodálni, akkor érdemes néhány praktikát figyelembe venni, hogy óvjuk meg őket a hideg téltől. Lássuk melyek ezek?

Télikert a növényeknek, hogy ne fázzanak!

Vannak bizonyos szempontok, amiket az optimális teleltetésnél figyelembe kell venni! A legfontosabb szempont a növények kiválasztásánál a téli kert hőmérséklete, hiszen vannak olyan növények, amelyek képesek megbirkózni a hideggel, és van néhány növény, amelynek szükség van egy melegebb talaj- és a levegő hőmérsékletre. Itt található néhány tipp az optimális télikertről!  

A növények kiválasztása

Ha egy fűtetlen télikertünk van, ami még emellett északi fekvésű is, akkor oda csak szívós, télálló növényeket, például bambuszféléket tehetünk. Fagymentes üvegházban a Földközi-tenger környéki mediterrán növények mellett más területekről, például az Észak-Afrikából származó növényeket is tehetjük. A meleg télikertben viszont szélesebb a választék: a mediterrán növények mellett a szubtrópusi területek növényeinek, illetve a legegzotikusabb futónövények többségének is kiváló otthont ad. Azt azonban át kell gondolni, hogy a magas fűtési költség és az esetleges kiegészítő párásítás megéri-e, hogy így üzemeltessük a télikertet!

1. Növények a hideg téli kertben

Ha nekünk csupán egy hideg téli kert áll rendelkezésre akkor fontos, hogy folyamatosan friss legyen a levegő, így a növények jól fogják érezni magukat. Az ár-érték arány, valamint az ökológiai szempontból is a hideg, de fagymentes télikert ajánlott! Ha nem tudjuk pontosan, hogy a növényeink számára mekkora az a legalacsonyabb hőmérséklet amit még kibír, akkor egész biztos egy langyos hőmérsékletű (12-15 oC) télikert nem tud nagy kárt okozni, mert a legtöbb növény a langyos környezetben pompásan érzi magát. Ezek a növények Ausztrália, Új-Zéland és a Földközi-tenger területéről származnak és szükségük van téli nyugalomra, mert így kipihenik magukat és jövő tavasszal felfrissülnek, megújulnak! Ilyen például az Agave, a Yucca, a szerelemvirág (Agapanthus), a bunkóliliom (Cordylene) vagy a babér, mirtusz, és a banáncserje.

2. Mérsékelt hőmérsékletű téli kertek

Ezekbe a télikertekbe már az edzettebb növényeket is tehetünk. A legjobb feltételei a déli fekvésű, üveggel gazdagon ellátott, télen enyhén fűtött (5 - 15 ° C) télikerteknek lehet. Itt jól érzi magát a dél-amerikai és dél-afrikai növények nagy része, mint például a kefevirág (Callistemon), a golgotavirág (Passiflora), a citrusfélék vagy a csodálatos papagájvirág (Strelitzia reginae) is virág otthon érzi magát.

3. Meleg télikertek

A folyamatosan fűtött meleg téli kertek akár az északi és árnyékos területeket kedvelő növényeknek is alkalmas lehet. Ide olyan növényeket kell elhelyezni amelyek egész évben aktívak, mint a murvafürt (Bougainvillea), a perui leander vagy a hibiszkusz. Ha nagyobb fa méretű növényünk van azt mindig helyezzük a tér közepére és tegyük köré a kisebb növényeket, tehát elég ha csak a koronája látszódik ki. Köré tehetjük a ránclevelet (Alocasia), a nyalókavirágot (Pachystachys lutea), a kávécserjét, mangót, vagy gyömbért. Kúszónövényeknek, például a nagyvirágú kolostorharang (Thunbergia grandiflora) elegendő egy szűk terület és támfalak vagy rácsok, amikre fel tudnak kapaszkodni.

Tipp

Illatos virágú és levelű növényeket, mint például a jázmin (Jasminum polyanthum) érdemes oda helyezni ahol legtöbbet ülünk, hogy az illatot és a látványt együtt élvezzük!


 

Kapcsolódó cikk: Jövőre legyen csodás kúszórózsánk!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!