szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Télikertek a természetesség jegyében

Szépzöld, 2012. okt. 05.


Az ősz beköszöntével a nyitott teraszok ideje - ha csak időszakosan is - de lejár. Van azonban egy megoldás, hogy a hűvösebb, hideg napokon is élvezzük a növények és világos tér adta természet-közeliség illúzióját.

Télikertek a természetesség jegyében

Akinek van rá lehetősége bátran alakítson ki magának egy télikertet, egy kis zugot, ahol egy- két szék, asztal is elhelyezhető a növények tengerében.

Ez remek és megnyugtató környezet egy kis elmélkedésre vagy az olvasásra, beszélgetésre. Így télen sem kell megválnunk a terasz kínálta szabadságérzéstől, s kedvenc növényeink számára is megfelelő környezetet biztosíthatunk.

Sokaknak problémát okoz, hogy hol teleltesse át növényeit, így a télikert kialakítása megoldás lehet, s például a szép muskátli töveinktől nem kell megválnunk, hanem figyelemmel kísérhetjük téli pihenőjét.

 

A télikertekben tartott növények csak akkor tartósak és díszítők, ha nem feledkezünk meg arról, hogy a növény élőlény, s az életfeltételeket biztosítjuk számára. Levegő, víz, fény, hő és tápanyag nélkül nincs magasabb rendű növényi élet. Akármelyik hiányzik, hosszabb-rövidebb sínylődés után a növény elpusztul.

Napjainkban egyre több háznál látunk télikertet, melyet sokan nem csupán a növények kihelyezésére, hanem a lakrész megnagyobbítása érdekében alakítanak ki. Egy nyitott terasz ugyanis – miután beüvegezik – az épület szerves részévé válik, sőt, hőszigetelő funkciót is betölt. Ne habozzon, ha szeretne ön is egy szép, igényes téikertet, hiszen annak kialakításában segít az SHS GLOBAL Nyílászáró- és Télikertkészítő Kft.

 

A télikertek lehetnek fűtöttek, de fűtés nélkül is készülhetnek. Amennyiben télen is lakótér részeként szeretnénk használni, akkor nagyjából 18 °C-ot kell tartanuk benne. Egy beépített teraszon - melyet 3-4 fala felöl fűt a ház - külön fűtés nélkül is tarthatunk Az üvegek kiválasztásakor az anyag számos fizikai tulajdonságát kell mérlegelnünk. Az optimális hőátbocsátásához nem megfelelő a víztiszta üveg, e helyett különböző fémbevonatos anyagokat szoktak használni a télikertek üvegezésekor.

 

Világos harmonikus, tiszta és átlátható. Talán ez a néhány jellemző, ami fontos szerepet játszik egy télikert kialakításánál. Annál is inkább, mert a télikertek a természetben található rendezettséget, harmóniát hivatottak modellezni, s éppen ez az, amiért mi emberek olyan jól érezzük magunkat ebben a környezetben.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia