szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Télikerti teleltetés

Topor Erika, 2012. nov. 12.


A mediterrán növényeket télen teleltetni kell. A télikert erre a legjobb megoldás, hiszen ott a téli hőmérséklet 15 fok körüli, viszonylag kis hőmérséklet-ingadozással.

A citrusféléket már akkor érdemes behozni, amikor az éjszakai hőmérséklet 10 fok alá csökken.
 

Télikerti teleltetés

Nem baj, ha a citrom és mandarin még virágzik, a télikertben minden gond nélkül kifejlődnek a virágok, és a termések. Nincs is jobb egy olyan forró teánál, melybe a saját termesztésű citromot csavarjuk!


A leandereket csak az első fagyok után hozzuk be. Ezzel a kis trükkel a kártevők egy nagy része elpusztul, és ha behozzuk majd a télikertbe, a kártevők a melegben nem jelennek meg tömegesen.


A teleltetésre szánt muskátli tövek is lakhatnak a téli kertben a téli időszakban. Először vágjuk vissza őket, és érdemes egy gombaölős permetezést is alkalmazni. A kényesebb fűszernövényeknek is találunk helyet, így a bazsalikom, metélőpetrezselyem és metélőhagyma is könnyen átteleltethető. A télikertek kedvelt virágzó növénye a golgotavirág, mivel nemcsak hatalmas virágai a díszítő értéke, hanem termése is, a maracuja.


A télikert eldugott sarkaiba a cymbidium orchidea tövek valók. Mivel ilyenkor a cymbidium nem túl mutatós, ezért őket nem érdemes szem előtt tartani ezekben az időszakokban. A növényvédelmére viszont figyeljünk, mert az üvegházi molytetű nagyon szereti csemegézni!


A virághagymák teleltetését viszont ne itt képzeljük el! A magas pára nem tesz jót a hagymagumóknak, fogékonyabbak lesznek a betegségekre, ezért erre a célra inkább a sötét pincét válasszuk. A fényen hamarabb előbújnak a levélkék és apró gyökerek.


A télikert helyet ad továbbá a következő évi palántaüzemünknek. A szaporító tálcákat töltsük fel friss palántaneveléshez alkalmas földkeverékkel. A porhanyós talajba egyenletesen vessük el a kívánt magokat. Jövő évi balkonnövényeket (büdöske, mézvirág, petúnia, virágcsalán és megannyi ismert virágzót), fűszernövényeket vethetünk könnyen, csak követni kell a fajra jellemző magvetési előírásokat.

 

A kaktusz-magvetésre is ideális a télikert, bár az első pár héten érdemes a meleg lakásban elindítani a kelő magokat. Amikor már előbújtak a kis növények, akkor már átvihetjük a télikertbe. A kikelt növényeket pikírozzuk egyesével szét, hogy jobban fejlődjenek. Erre nagyanyáink korában még tejfölös poharakat használtak, de mára a kertészetek polcain bőven akad mindenféle egyéb megoldás: papírtálcák, tőzegkorongok, mini cserepek.


Tehát a télikert amellett, hogy dekoratív, relaxálásra is helyet adó zug, sokoldalúan hasznosítható!
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!