szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Télváró virágok

Scheftsik Tamás, 2012. nov. 29.


A téli lakás látványa sokszor ébreszthet bennünk egy kis hiányérzetet. Ilyenkor a növények többsége pihen, tehát a legjobb esetben is csak zöld levelekkel találkozhatunk. Ha szeretnénk egy kis színt is csempészni a karácsonyfa mellé anélkül, hogy ehhez mű anyagokhoz kellene folyamodnunk, akkor szerezzünk be egy-két olyan virágot, mely kifejezetten a havas évszakot választotta ki ahhoz, hogy színpompás és illatos díszbe boruljon.

 

Télváró virágok

Mikulásvirág

Tény és való, hogy tulajdonképpen nem a virágai miatt kedveljük annyira, sokkal inkább a színes, és káprázatos fellevelei adják a szépségét. Rendszerint találkozhatunk vele szinte minden téli lakásban, hiszen elterjedt és kedvelt ajándék a télapó puttonyában. Azonban a legtöbb esetben néhány napon, esetleg egy-két héten belül eldobálja a leveleit és tönkremegy. Ilyenkor landol a kukában, pedig maga a növény még nem halott, csak félreértette a környezetet. A mikulásvirág számára ideális hőmérséklet 18°C körül van, ami a téli szobákra nem igazán jellemző.

Ráadásul nem szereti a száraz levegőt, és az is sokszor okozza a halálát, ha celofánban és műanyag cserépben tartjuk. A gyökerei számára létfontosságú az oxigén, így a kerámia cserepeket kedveli, a napos, de nem tűző napfényes helyeket, és a tápanyagdús talajt. A hideg és a napfényes órák csökkenésének hatására bontja színes leveleit, ezért takarással akár időzíthetjük is a növényt. Figyeljünk, hogy nehogy túllocsoljuk, mert a pangó víz is a halálához vezethet. Ha mégis felkopaszodik a növény, vagy teljesen eldobálja a leveleit, akkor finoman vágjuk vissza, és hagyjuk pihenni, locsolni is kevesebbszer kell. Néhány hónap után újra hajtani kezd, és mi nagyon fogunk örülni, hogy a következő télen már két mikulásvirágunk is lesz: amit akkor kaptunk, és amit tavalyról megmentettünk.

 

Amarillisz

A kereskedelemben megjelentek ennek a csodálatos és hatalmas virágnak azok a hibridjei, melyek télen is remekül virítanak az ablakban. Aki tartott már amarilliszt, az tudja, hogy fenséges látvány hatalmas színes virágaival, így bizony ajándéknak sem utolsó. Fejlődéséhez kezdetben sok fény kell, és nem olyan fontos a hideg. Amikor a növekedés már beindult, akkor tegyük hűvösebb helyre, ezzel meghosszabbíthatjuk azt az időt, amíg a virágai a lakásunk legszebb díszei lehetnek. Tartása sokkal egyszerűbb, mint a mikulásvirágé, ezért az utóbbi időben egyre kedveltebb téli szépség. Locsolni akkor kell, amikor a talajának felső 1 centije már kiszáradt.

 

Jázmin

Ha nem csak azt szeretnénk, hogy a virágok díszbe burkolják a téli szobánkat, hanem az is jó lenne, ha bódító illatfelhővel kedveskednének nekünk, akkor csodálatos lehetőséget jelent a jázmin, mely télen virágzik. Ez a futónövény ráadásul hófehér szépségeket nyit, így olyan hatást gyakorol, mintha a hó fedte volna be. Illatáról ódákat lehetne zengeni, de aki már szagolta, az szinte biztosan szeretné újra érezni.

Tartása egyáltalán nem nehéz, bár éjszakára nem árt, ha valamivel hűvösebb helyiségbe helyezni, napközben azonban szereti a sok fényt. Igényli a rendszeres metszést, így szanaszét fog ágazni, dús virágtengert eredményezve. Az optimális fejlődéshez a talaját mindig tartsuk nedvesen. Ha semmiképp sem tudjuk megoldani a hidegebb helyiség problémáját, akkor válasszuk az indonéz jázmint, ami ezekhez a körülményekhez is tökéletesen képes alkalmazkodni.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!