szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tényleg ki hozta be? A krumpli történelme

Sulyok Józsefné, 2015. febr. 03.


Azt, hogy ki hozta a burgonyát Európába, nem olyan egyszerű megmondani, minden könyv másként írja le.

Tényleg ki hozta be? A krumpli történelme

Annyi biztos, hogy a „papa” ez a perui neve, őshazája Dél-Amerikában van, az Andok magasan fekvő völgyeiben található. Ott már a történelem előtti időkben termesztették a burgonyát. Feltételezhető, hogy a spanyol hódítók fedezték fel az ültetvényeket, és a burgonyát ők hozták át először 1750-ben hajóikon Burgundiába és Itáliába.

Száz évig, vagy még annál is tovább tartott, amíg ez a növény általánosan elterjedt. Nehezen tudták a parasztokat rávenni, hogy krumplit ültessenek. Nagy Frigyes pl. ajándékba adta alattvalóinak a vetőburgonyát, és amikor azok mégsem hajlottak a krumpli-veteményezésre, dragonyosaival késztette őket jobb belátásra. Franciaországban egy patikus volt az, aki a krumplit győzedelemre segítette. Ő a hétéves háború idején, német földön járva felismerte a tápláló gumók értékét.

Visszatérve Párizsba, húszfogásos vacsorát adott a helyi előkelőségek számára, amelynek minden fogása, még a kenyér, az édesség és a likőr is burgonyából készült. Ezzel bizonyította a nyersanyag univerzális voltát. A király nyomban rendelkezésre bocsátott egy szép darab, homokos termőföldet. Be is vetette a földet burgonyával a patikus, és a növény szépen fejlődött. Nappal katonákkal őriztette a földet, éjjel azonban, amikor a katonák pihenni tértek, a kíváncsi parasztok ellopkodták a termést, és a saját földjükbe telepítették a burgonyát.

Minden növényfajta közül, a gabona után a burgonya a legjótékonyabb ajándék, írja Marie Buchmeier uradalmi szakácsnő, több mint 80 évvel ezelőtti feljegyzésében.

A bő árukínálatról közismert német piacon 115 féle burgonyafaj ismert. Magyarországon a korai, fehér húsú, főzéskor nem széteső fajták a legkedveltebbek, de népszerű a sárgásabb, lisztesebb Ella burgonya is. Vásárláskor mindenesetre nem árt megkérdezni az eladót, milyen típusú, milyen főzésre alkalmas a krumplija. Ilyenkor a háziasszonyok megtudják, hogy pl. az osztrák eredetű kifli-burgonyából lehet a legfinomabb krumpli-salátát készíteni.

Jó tudni, hogy az újkrumpli nem alkalmas burgonyapüré és gombóc készítésére. Túl kevés a keményítőtartalma, meg különben is, sokkal finomabb héjába főzve vagy párolva. Lehetőleg egyforma nagyságú szemeket válasszunk, ha héjában főtt krumplinak valót vásárolunk, hogy azonos legyen a főzési idő. Az bosszantó, ha a kisebb szemek szétfőnek, a nagyobbak meg belül üvegesek maradnak. Egyébként a sós burgonya jobb ízű, ha főzés előtt nem daraboljuk fel.

A burgonya tárolásához hűvös, sötét, száraz és levegős helyre van szükségünk. Melegben kicsírázik, majd rövid idő múlva rothadni kezd, a fény gyorsítja a csírázást. De a fagyra is igen érzékenyen reagál a krumpli. A keményítő cukorrá változik benne, és kellemetlen, édes ízt ad neki.
Az újburgonya, amely Közép-Európában júniusban kerül piacra, csak két hétig tartható el. A középkori fajok 4-8 hétig tárolhatók. Csak az októberben szüretelt, kései fajták alkalmasak a téli tárolásra. Ha a burgonyát műanyag zacskóban vagy fóliában vásároljuk, igyekezzünk kicsomagolni. A műanyagban izzadni kezd, a nedves krumpli hamar megromlik. Ha a gumókból apró csirák bújnak elő, akkor tördeljük le, attól a krumpli még ehető marad. A zöld színű vagy a megfeketedett részeket hámozáskor gondosan vágjuk ki, mert nem csak keserű, hanem mérgező is.

A burgonya finom ízű, és ha kíméletesen készítjük el, könnyen emészthető. Magas a fehérjetartalma, és csaknem minden vitamin megvan benne, különösen C-vitaminban gazdag. Ezen túl értékes ásványi anyagokat is tartalmaz. Mindezek a létfontosságú anyagok közvetlenül a héja alatt helyezkednek el, ezért ajánlatos a krumplit olyan vékonyan hámozni, amennyire csak lehet, vagy inkább héjában főzni. Kalóriaértéke távolról sem olyan nagy, mint amennyire rossz hírét keltik. A burgonya kitűnő köretül szolgál hús és halételekhez, tojáshoz, sajthoz, táplálkozásszempontjából ideálisan egészíti ki őket.

Kapcsolódó cikk:

Aurora borealis: káprázatos fényjáték a sarkvidéki éjszakában
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!