szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Termesszünk sövényként ribiszkét!

Sulyok Józsefné, 2013. ápr. 23.


A ribizli azon gyümölcsök közé tartozik, melyek hallatán összefolyik a nyál a szánkban, hiszen elsőre az jut eszünkbe, hogy nagyon savanyú. Szín alapján legalább háromféle ribizlit különböztetünk meg. Legismertebb a piros és a fekete ribizli, de van fehér változata is, amelynél inkább az édes íz dominál.

Termesszünk sövényként ribiszkét!

Üzemi termesztésben a ribizlinél előnyben részesítik a kordonos termesztést egyágas orsó, illetve két vagy háromágas sövény formájában. Az előnyök kézenfekvők: a bokron hosszabb fürtök alakulnak ki, rendkívül nagy szemekkel. Emellett a korai virághullatásra hajlamos fajtáknál jóval visszafogottabb ez a jelenség, ami magasabb terméshozamot eredményez.

 

Az olyan népszerű kerti fajták, mint a Rovada, Red Lake és Babette kordonon ugyanolyan jól nevelhető, mint bokorként. A kordonos termesztésnél a gyümölcsöt több napsütés éri, és aromásabb lesz. A kertészeti áruházakban azonban általában többágú ribizlibokrokat árusítanak.


Semmi gond: ültetéskor minden fölösleges vesszőt vágjunk le a tőből, csak egy, két vagy három erős ágat hagyjunk meg, a kívánt növési formától függően. A hajtásokat kötözzük fel a drótkordonra, amely legalább három kifeszített dróthuzalból kell álljon.

 

Fontos: a ribizlibokortól eltérően, a kordonos nevelésnél nincs szükség sok tőhajtásra, éppen ellenkezőleg. Ezért a bokrot csak olyan mélyre kell ültetni, hogy a gyökértő közvetlenül a föld felszíne alá kerüljön.

 

A fekete ribiszkénél az újabb fajták alkalmasak kordonos termesztésre. A ribizlibokrot 8-12 főággal szokás nevelni, a kordonon 1-3 vesszőt függőlegesen, illetve 45-60 fokos szögben kötözzünk a dróthuzalokhoz.


Kapcsolódó cikk:
A piros ribiszke


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia