szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Természetes ékszerek a tengerekből

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 03.


A tengerek, óceánok titokzatos világa számos érdekesség mellett díszként használható kincseket is rejt. Hogyan használhatjuk fel őket ízlésesen?

Természetes ékszerek a tengerekből

A kaliforniai partok mentén

Zöld fülcsiga

Egyes példányai 15-25 cm-esre is megnőhetnek, oválisan kerekded háza közepesen vastag falú. Felületén 30-40 finom, spirális barázda fut végig. A héj pereméhez közeli lyuksorban az utolsó 5-6 tag nyitott, szélük kiemelkedik a ház síkjából. Külső felszíne vörösesbarna, a belső része rózsaszín vagy kékeszöld. A zöld fülcsigát nagy testű rokonaival együtt Kalifornia sziklás partvidékén halásszák. Izmos lábának húsa kedvelt az ínyencek körében, rántva, sütve egyaránt fogyasztják. Ezek a fajok az utóbbi időben annyira megritkultak, hogy halászatukat korlátozták. A csigák házát a dísztárgykészítők dolgozzák fel.

Óriási kulcslyukcsiga

A csiga háza egyáltalán nem emlékeztet a klasszikus csigaalakra. Formája ovális kúp, lapos, csúcsán kerekded lyuk található. A héj barnás felszínén finom sugaras barázdák és koncentrikus növekedési vonalak láthatók. Az állat jóval nagyobb a házánál, amelyet köpenye szinte teljesen beborít. A köpeny barna, szürke foltokkal, a láb színe sárga. A héj csúcsán lévő lyukba nyílik az állat végbélnyílása. A kulcslyukcsigák köpenyszervei, az ivarmirigyek nyílásától eltekintve majdnem teljesen szimmetrikusak. Kedvelik a hullám verte, sziklás partokat. Izmos, erős lábakkal erősen tapadnak a kövek felületére. Lomha állatok, algákkal táplálkoznak.

A panamai partok mentén

Pompás tüskéscsiga

Gömbölyded házát számos fodros tüske díszíti, amely 9-12 cm-esre is megnőhet. Alapszíne fehér, a belső felületek és a szájadék rózsaszínű. A héj nyílása fölött széles, csokoládébarna sáv található, a ház bordáin barnás foltok vannak. A pompás tüskéscsiga a Kaliforniai-öböl déli részétől Peruig él. Homokos, kavicsos aljzatú helyeken, a sekélyebb helyeken található, gyakran félig beásva magát a homokba. Viszonylag gyakori faj, de a térségben élő többi nagy testű tüskéscsigafélével együtt a kíméletlen gyűjtés miatt az állomány az utóbbi években jelentősen csökkent. Húsevő, aktív ragadozó.

Feketecsíkos tüskéscsiga

Nagyméretű, 12-15 cm-t is elérő, háza erős, vastag falú. Kanyarulatain általában 10, tüskesorokkal borított, hosszanti növekedési borda találhatók, melyek hegyesek, közepes nagyságúak, elöl nyitottak. A ház alapszíne fehér, a tüskék és az őket összekötő sávok feketék. Viszonylag gyakori faj, de csak a Kaliforniai-öbölben honos. Kemény aljzatot kedveli, többnyire sekélyebb vizekben található. Kagylókkal és más puhatestűekkel táplálkozik. A Murex-félék tüskéinek szerepét az állatok életében még kevéssé ismerjük. A bordák a rajtuk ülő tüskékkel a ház szilárdságát fokozzák, a felületen megtelepedő növény és állatfajok pedig jól álcázzák a csigát ellenségei elől.

Porfircsiga

A legnagyobb és talán a legszebb Olivaféle. Ovális, vastag falú háza 7-14 cm-es. Alapszíne fehéres, halvány rózsaszínű vagy ibolyás, vörösesbarna vonalas cikcakkmintázattal. Szájadékának környéke halványsárga. Sekélyebb, homokos aljzatú tengerrészekben található, többnyire a korallok közelében. Húsevő, rendszerint a homokba bújva les zsákmányára. Oliva fajok helyváltoztató mozgásukkal jellegzetes nyomot hagynak a homokban, így könnyen begyűjthetők. A másik sikeres begyűjtési módszer a halhús csali kihelyezése a tengerfenékre.

Rózsás tüskéscsiga

Közepes nagyságú tüskéscsigaféle, 8-12 cm nagyságú, felszínén rövid, helyes tüskék találhatók, amelyek közül egyesek elöl nyitottak. A szájadék belső pereme ajakszerűen kiszélesedik. Háza fehéres, halvány rózsaszín árnyalattal, a belső felületek erősebb rózsaszínűek. A Kaliforniai-öböltől Peruig honos. A sekélyebb, homokos fenekű vizeket kedveli, kagylókkal táplálkozik. Házát más tüskéscsigákhoz hasonlóan szakaszosan építi fel. Minden növekedési periódust nyugalmi időszak követi. Ez utóbbiban az állat köpenyének szegélye fokozott mészkiválasztással, egy hosszanti sávban csak vastagítja, erősíti a ház falát. A bordák sűrűn tüskézettek.

Kapcsolódó cikk: A boszorkányűző kapor

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!