szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Természetes konyhai mosogatószer

Topor Erika, 2015. febr. 09.


Akik elkötelezett hívei az egészséges életmódnak, azok számára nem ismeretlen a fogalom: „Az vagy, amit megeszel”. De vajon mi a helyzet a konyhai tisztítószerekkel?

Természetes konyhai mosogatószer

A lakás takarítása során számos olyan vegyszert használunk, ami arra hivatott, hogy megvédjen minket a támadásoktól, káros anyagoktól, baktériumoktól, vírusoktól és még sorolhatnánk a ránk leselkedő veszélyeket. A konyhai mosogatószerekkel viszont az a problémám személy szerint, hogy ha az étkezésre odafigyelünk, akkor miért nem kap nagy hangsúlyt a konyhai tisztítószer is? A mosogatószerben lévő mesterséges anyagok sokasága rátapad a tiszta edényekre, és erre a bizonyíték az illat. Ha egy frissen elmosott, vagy mosogatógépből kivett tányért megszagolsz, hamar rájöhetsz, hogy bizony mosogatószer illata van. Ennek az az oka, hogy a tisztítószerben található vegyi anyagok, illatanyagok rátapadnak az edény felületére. Egy napon megelégeltem, és kikísérleteztük a mi saját konyhai mosogatószerünket.

A házi mosogatószerünk egyik alapanyaga a mosódió. A mosódió a kínai szappanfa (Sapindus mukorossi) termése, mely egy a dzsungelekben növő fafaj. A terméseit begyűjtik, megszárítják és a mai napig a leghatékonyabb tisztítószerként használják az indiai és indonéz bennszülöttek. A mosódióban található szaponintartalom egy teljesen természetes felületaktív anyag, tehát megtöri a víz felületi feszültségét, könnyen behatol a szövetekbe. A kioldódó szaponin a textilekből, edényekről leoldódó szennyeződést gyakorlatilag a vízben tartja mindaddig, míg le nem öblítjük az edényeket, ruhaneműket. Ezért használják mosásra is, nemcsak mosogatásra. Elsősorban a gépi mosásra javasolják manapság, de mi kipróbáltuk konyhai tisztítószerként is. Míg a habzó csodavegyszereket elég a szivacsra csepegtetni és hatalmas habzással látványosan tisztítják az edényeket, itt a technika eltér ettől. Valójában áztatni kell az edényeket is, hogy hatékony mosogatószerként tekinthessünk a konyhában is a mosódióra.

A mosogatószerünk másik összetevője a mosószóda. A mosószóda, vagyis nátrium-karbonát szintén gy hatékony tisztítószer. Az ókori Egyiptomban is használták már, elsősorban szövetek tisztítására. A nátriumtartalmú kőzetek bomlásakor keletkező mellékterméket, vagyis a nátrium-karbonátot gyűjtötték össze. A mosószóda is rendkívül hatékony és értékes házi tisztítószer. Az ókori írásokban beszámoltak arról is, hogy nemcsak a tisztításhoz használták, de egyes ételek tartósítására, gyógyászatra, és testek bebalzsamozására is alkalmas. Persze ez utóbbit nem használjuk manapság, de nem árt tudni, milyen természetes anyaggal állunk szemben. 100%-ban természetes anyag, és nem szennyezi a környezetet.

Recept:

4 db mosódiót fél liter forró vízben kiáztattunk, és hagytuk kihűlni. Már ázás során látszik, ahogy habosítható, de messze nem annyira, mint egy szappan. Ha kihűlt hozzátettünk 3 evőkanál mosószódát, és addig kevergettük, míg teljesen fel nem oldódott. A végén belekerült a lébe 1 csepp teafaolaj és egy kis evőkanál ecet.

A recept nagyszerű, és bevált. Az erősen szennyezett, zsíros tepsiket is teljesen jól el lehet vele mosni, kisebb áztatás után. A teafaolaj fertőtlenítő hatású, és kellemes illatot kölcsönöz neki. A fél liter tisztítószer nagyjából 2-3 hétre elegendő, attól függően, ki mennyit mosogat. Természetesen más olajok is használhatók bele, de nem árt figyelni az olajok tisztaságára is.

Az ecetet én azért raktam bele, hogy az üvegedények jobban csillogjanak, de ki hogyan szereti. Az ecet nélküli változatnál is szépen csillogó edényeket kaptunk, úgyhogy mi innentől csak ezt használjuk a konyhában. A kerámialapos tűzhelylapot is kíméletesen és tisztán lehet tartani vele, ami nem minden tisztítószerről mondható el. Az érzékeny bőrű kezünket sem bántja, sőt, kevésbé száraz ki a kezünk mosogatáskor, mint a régi vegyszeres konyhai tisztítószerektől.

Kapcsolódó cikk: Gyógyszer helyett víz?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia