szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Természetes szigetelés: kéreg-burkolat a házon

Szépzöld, 2011. febr. 02.


A faburkolatú házak különösen a tengerentúlon, Észak-Amerikában örvendenek nagy népszerűségnek, hiszen ott rendelkezésre áll – szinte korlátlan mennyiségben – az alapanyag is. Hazánkban – bár fakitermelésben nem állunk rossz helyen – a házakat inkább az olcsóbb, műanyag alapú szigeteléssel látják el. Pedig a természetes fakéreg kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, s nem utolsósorban: egyedi, esztétikus küllemet kölcsönöz a háznak.

 

Természetes szigetelés: kéreg-burkolat a házon

A fakérgek házburkolatként történő felhasználása Amerikában már régmúltra tekint vissza, azonban a faállomány ritkulása miatt egy időre kiesett az építőanyagok köréből. Hozzávetőlegesen húsz évvel ezelőtt a fakérget, mint a fafeldolgozás melléktermékét újra-felfedezék és az egyébként hulladék sorsára jutó fakéregből állítják elő a természetes burkoló-lapokat. Látható tehát, hogy e burkolóanyag rendkívül környezetbarát is, olyan anyagból készül, melyet egyébként nem hasznosítanának.

 

A burkolatként felhasznált fakéreg leginkább amerikai nyárfából készül. Rendkívül ellenálló, s csakúgy, mint a természetben, nem igényel semmiféle külön kezelést. A burkolat nem igényel különösebb karbantartást, élettartama 75-100 éve, amelyre az amerikai gyártó garanciát is vállal. A tartósság és esztétikum persze többe kerül, mint a "hagyományos" (polisztirol vagy szálas) szigetelés.

 

A szigetelőanyagoknál nem csupán hőszigetelő képesség a fontos, hanem a páratechnikai, hangszigetelési tulajdonságokat is figyelembe kell venni. A fakéreg hőszigetelő képessége megegyezik ugyan a többi termékével, de ezen kéreglapok - különleges sejtfelépítésüknek köszönhetően - nem penészesednek, nem természetesen ellenállnak a víznek, s nem gombásodnak. Bár fáról van szó, mégis nehezen ég, és égésekor sem keletkeznek mérgező gázok, illetve melléktermékek. Természetes módon átereszti a levegőt, így "lélegző", kellemes hatású szigetelés alakítható ki.

 

A kéreg-lapokat modern gyártástechnológiával állítják elő: napelemmel működő üzemek termelik a szigetelőanyagot, ahol a nyárfából különböző méretben készülnek a burkolólapok.
Ezek alapján ugyanolyan vastagságra van szükség bármelyik terméknél. Igaz, hogy a kéreg ára az olcsóbb hőszigetelő anyagok áránál magasabb, azonban a kivitelezéssel együtt meghatározott fajlagos négyzetméter ár nem sokkal - átlagosan kb. 30%-kal - magasabb, mint a műanyaglapos szigetelésnél, viszont a kéreg hosszú életű, természetes és fenntartható építési anyag.

 

Hazánkban is létezik kéreg-burkolat, a paratölgy kérge (parafa) igaz ezt inkább kisebb mennyiségben, béltérre alkalmazzák vagy csak díszítő-elemként, pedig már itthon is gyártanak belőle külső szigetelőanyagot (lapokat és hengereket is). Egyelőre nagyarányú elterjedésére - magas ára miatt - még nem számíthatunk. Forrás: www.epitinfo.hu

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!