szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Térnövelés falbontás nélkül

Scheftsik Tamás, 2012. nov. 28.


Teret nyerni nem éppen egyszerű faladat. Főleg akkor nem, ha nem tudunk hozzá falat bontani, mert vagy nem lehetséges, vagy pedig nincs rá keretünk. Szerencsére ekkor is van egy-két lehetőség a tarsolyunkban, ám ehhez egy kicsit ötletelnünk kell. Lássunk most egy-két tippet.

Térnövelés falbontás nélkül

Optikai térnövelés

 

A legtöbb esetben a teret elég optikailag növelni. Rendszerint ugyanis nem arról van szó, hogy a rendelkezésünkre álló hely kicsi, csupán nem érezzük a benne rejlő lehetőségeket, és emiatt érezzük magunkat szűkösen benne. Alapigazság, hogy minél világosabbak a színek, annál naposabbnak, és ezáltal tágasabbnak érzékeljük a teret. Válasszunk meleg, világos színeket, de nem kell megijedni, ez nem jelenti azt, hogy mindennek fehérnek kell lennie. Egy napsárga, esetleg egy halovány zöld, vagy áttetsző kék árnyalat is csodás lehet. Sokat dobhat a térérzékelésünkön egy újonnan divatba jövő megoldás, mégpedig az egész falas poszter.

 

Nagyanyáink falain már találkozhattunk ilyenekkel, de azért nem egészen erre a stílura gondoltunk. Mindazonáltal remekül nyújtja a szobát, ha azt érezzük, hogy fal nem is fal, csupán egy nagy ablak a külvilágban elterülő határtalan térre. Ha a képes ötlet nem éppen a mi világunk, akkor folyamodjunk ahhoz a megoldáshoz, amivel a francia királyok is éltek: használjunk tükröket. A nagy, tükröződő felületeket ugyan egy kissé macerás tisztán tartani, de ettől eltekintve remek megoldásnak bizonyulnak. Ugyanis nem csak a szobát kétszerezik meg optikailag, hanem a fényt is visszaverik, így erősen világosítják a helyiségeket. Végső esetben az is segíthet a térérzékelésünkön, ha nemes egyszerűséggel megszabadulunk az ajtóktól. Így a szemünk talál „menekülő utat” a falban, és nagyobbnak látjuk a szobát. Ha zavarna minket az ajtóhiány, akkor szálas, félrefogott függönnyel egy kissé visszahozhatjuk a bensőséges érzést.

 

Tényleges térnövelés

 

Ahhoz, hogy a teret valóban megnagyobbítsuk nem elegek a praktikák, cselekedni kell. Az első teendő, hogy szelektálunk. Ezt vegyük nagyon komolyan, ne csak tessék-lássék csináljuk, mert ebben az esetben semmit nem fog érni a dolog. A díszeket, kütyüket és mütyüröket vegyük górcső alá, és csak azokat tartsuk meg, amiktől semmi esetre sem tudunk megválni. A második körben ugyanezt kell tennünk a bútorokkal is. A legtöbb lakásban találkozhatunk olyan darabokkal, amelyeknek igazából semmi funkciójuk, csak csetreszeket tárolnak rajtuk. Ám ha az aprólékot kidobjuk, akkor semmi szükségünk ezekre a bútorokra, ezért váljunk is meg tőlük.

 

Mindenképpen érdemes meglépni ezt is, hiszen ha maradnak, akkor előbb-utóbb megint tele lesznek azokkal a bizonyos semmire sem jó díszecskékkel. Egy harmadik lehetőségünk is van, ám ez némi beruházást is igényel. Ha annyira kevés a helyünk, akkor keressünk olyan bútorokat, melyek segítenek nekünk a növelésben. Ilyen lehet egy a falból lenyitható ágy, egy kihúzható asztal, amihez a székeket is lapra csukva lehet tárolni, és a hasonló megoldások. Bár ezek nem éppen a legolcsóbbak, de valóban rengeteg helyet takarítanak meg nekünk.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!