szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tervezz már most veteményest!

Topor Erika, 2014. febr. 03.


Furcsának és korainak tűnik télen a zöldségeskert arculatán gondolkodni, de most eláruljuk miért is szükséges ez! A tél nem jelenti azt, hogy véget kell vetni a kertészkedésnek! Sőt! Ilyenkor van a legtöbb időnk arra, hogy alaposan átgondoljuk, vajon a közelgő nyáron mit szeretnénk leszüretelni a házi kertben.

Tervezz már most veteményest!

Gondold át!

Bizonyára minden kertben akadnak olyan növényültetések, olyan kerti megoldások, melyekre annyira nem voltunk büszkék. A kora tavaszi időszakban lehetőségünk van megszabadulni vagy átalakítani ezt a kertrészt. Hogy mondjuk egy jó példát: Tavaly a rebarbarát a veteményes központi helyére ültettük és őszre azon kaptuk magunkat, hogy a hatalmas levelek mindent elnyomtak. Vagy a veteményes belső soraihoz nehezen fértünk hozzá, és a legkisebb esőre is nyakig beleragadtunk a sárba, amikor az érett paradicsomot próbáltuk levadászni.

Mindezen „hibákat” tavasszal könnyen ki tudjuk javítani, mert a növényzet nem gátol minket a megvalósításban.

A veteményes tervezésekor lehetőség nyílik egy könnyen kezelhető, igényeinknek megfelelő kis terepet egész forgatókönyvestül megrendezni.

Írd össze az igényeidet!

Írj egy listát arról, mit szeretnél az év során csemegézni! A listában lesznek mindenféle zöldségek és apró gyümölcsök is akár! Másik összeírni való, mennyi időnk van az ápolásra! Ez egy igen fontos szempont. Ha kevés időnk van, célszerű már tavasszal beszerezni fenyőkérget, szalmát, hogy a talajt letakarhassuk, hogy a gyomok a legkisebb eséllyel telepedjenek meg a haszonnövények között. Az eper és a saláta esetében ez kifejezetten előnyös is, mivel a csigák előszeretettel csemegéznek rajtuk, így elkerülhetjük kártételüket.

A sárgarépa, fehérrépa, újhagyma szinte minden veteményesben megtalálható. Őket célszerű a veteményes szegélyére ültetni, mivel a leggyakrabban ezekből a zöldségekből foguk szüretelni. Kerülhet még mellé retek, friss saláta is. Egy sorral beljebb érdemes ültetni a karalábét, csilipaprikát, mögé ültetendő a paradicsom, paprika, mivel ezen zöldségek magasabbak, így a hátsó sorokba ültessük őket.

A gyümölcsfélék közül az eper szintén jó szegélynövény, de az indákkal gondosan kell bánni. A málna, egres és ribiszke viszont a veteményes hátsó régiójába való, mivel hatalmas bokorrá nőnek.

A zöldségeskertbe nyugodtan ültethetünk fűszernövényeket is. Egyes kártevők ugyanis nem szeretik a bizonyos fűszer és gyógynövényeket. Éppen ezért van, hogy például a rózsakertekben előszeretettel használják a levendulákat. Ugyanígy tehetünk a veteményesbe is levendulát, borsikafüvet, zsályát.

Formáld a kertet!

Izgalmas formákba is vethetünk. Ha tökéletes sakktáblát szeretnénk létrehozni, akkor vagy lécekből, vagy kitűzött fonálból alkossuk meg a kert mintázatát.  Így megkönnyítjük a dolgunk, mivel a vetéskor nem tévedünk el az alakzatok, szögletek, minták között és már a csírázáskor látható lesz, ahogy megvalósul a papírra vetett álmunk.

Tipegőkövekkel javíthatjuk a veteményes megközelíthetőségét. 1-2 nagyobb kő elhelyezésével a legbelsőbb zugok is szüretelhetők, gyomlálhatók.

Vízelvezető árkokkal az öntözés is megkönnyíthető. A tálcás elrendezés lehetővé teszi az árasztásos öntözést. 

Kapcsolódó cikk:

Így bánj a céklával!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!