szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tervezz saját dézsakertet!

Sulyok Józsefné, 2014. márc. 26.


Ki ne szeretne csodás növényerdőt, melyek impozáns dézsákban állva szépítik a kertet, a teraszt vagy az erkélyt. A következőkben megtudhatjuk hogyan alakítsuk ki a megfelelő mikroklímát kis ráfordítással. Így minden akadály elhárul és a miénk lehet a környék legszebb dézsakertje!

Tervezz saját dézsakertet!

A kialakítás előtt a helyszíni adottságot és a lehetőségeket jól fel kell mérni. A kerttel nem rendelkező növénybarátokon kívül még sokan lelnek örömet abban, hogy kedvenceiket edényekben nevelik. Akár a teraszon vagy a kertbe vezető utakon is szívesen ültetnek virágzó növényeket vagy örökzöldeket.

Az előkertek, bejárati kertrészek lehangolóak lennének, ha nem fogadná a vendégeket a beültetet edények sora. Néha az is elegendő, ha a kert közepén dézsás növényeket helyezünk el, egy pad társaságában, ahol kellemesen eltölthetjük az szabadidőnket.

Dézsák és edények beültetésével olyan helyen is lehetőség nyílik a növények kihelyezésére, mint például a kövezett tereken vagy a sarkokban. Az edények mozdíthatók, átrendezhetők, főleg ha gurulós alátét van az edény alatt.

A fagyérzékeny fajokat ősszel is különösebb munka nélkül könnyen bevihetjük a teleltető helyiségbe. A talajkeveréket, a tápanyagutánpótlást minden növénynél külön meg tudjuk oldani.

Ügyesen mérjük fel a terepet, mennyi és milyen növényt helyezünk például az ülőhely mellé. Egy illatozó rózsabokor mellett kellemes az időtöltés, de ha túl közel van, a tövisek szurkálnak, ami igen kellemetlen. A legszebb dézsás növény is terhessé válhat, ha állandóan kerülgetni kell, mikor az ajtón be akarunk menni.

Figyeljünk a magasságbeli elrendezésre. A kertben is legmagasabb növényeket középre vagy hátra ültetjük, köré pedig az alacsonyabbakat. A dézsás növényeket is hasonlóképpen helyezzük el, így minden növény tud érvényesülni.

A növények csak akkor érzik jól magukat, ha az igényeinek megfelelő fényviszonyok közé helyezzük őket. Legkevésbé problémásak azok a helyek, amelyek nyugati vagy keleti fekvésűek, ahol csak délután vagy délelőtt süt a nap. Ez felel meg a legtöbb növény igényeinek.

Az napfényt kedvelő növények a déli fekvésű kertrészeken virágoznak a legszebben. Mindenképpen gondolnunk kell arra, hogy a gyökerek csak korlátozott térben fejlődhetnek, valamint a szegény öntözés mellett a tűző napsütés a meleget kedvelő növényeket is tönkreteheti.

Egy olyan hely, ahová a nap csak kevés ideig vagy soha nem süt be, árnyékkedvelő növényeket tegyünk. Több árnyékkedvelő növény közül választhatunk: gumós begónia, fukszia, hortenzia, nebáncsvirág, árnyékliliom.

Amelyik növény igényli, támasztékot tegyünk mellé. Kész támaszték helyett több növénynek a bambuszkaró is megfelel. Ültessük be a futónövényt a dézsába, rakjunk köré három bambuszkarót, és felső részén sátorszerűen kössük össze spárgával.

A mikroklímára is figyeljünk!

A nyugati fekvésű helyeken a kényesebb fajok hajtásai könnyen letörhetnek. Ilyen helyekre ültessük a robusztus fajokat, pl. a borostyán vagy a futómuskátli.

A könnyen melegedő déli fekvésű falaknál az extrém forróság is előfordulhat, ami a trópusi fajoknak kedvező lehet.

A meleget sokáig megtartó építmények védett helyet biztosítanak a gyógynövényeknek és a mediterrán növényeknek.

A sötétebb, árnyékos helyekre ültessük a japán babérsomot, a tollbugát vagy borostyánt.

 

Kapcsolódó cikk:

A jó hobbikertész 5 titka

Kertdoktor

 
Hozzászólások (1)

Julcsi1957
2014. márc. 29. (3 058 napja)
Koszonom a hasznos információkat .


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia