szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tervezz takaros és szép kertet!

Sulyok Józsefné, 2013. máj. 15.


Kerttervezés az alapoktól
A családi házak kertjében a sokrétű felhasználás, az intenzív fenntartás, valamint az növekvő esztétikai igény miatt szükségszerűvé vált az idők folyamán, hogy a kertépítészek széles spektrumon válogathassanak a növényanyagból, és az adott klímára nem feltétlenül jellemző, igényesebb fajokat is használatba vehessék. Ennek ellenére a jó tervező igyekszik figyelembe venni, hogy a tájba az őshonos flórába illeszkedően válogasson a fajok között, ne vigye túlzásba a tájidegen egyedek használatát.
 

Tervezz takaros és szép kertet!

A kert élettér. A relaxáció, a nyugalom, az étkezés, a mulatság, a játék és a munka színtere. Innen indulunk és ide érkezünk, munkába rohanás előtt a reggeli újság mellett a kerti teraszon fogyasztjuk el a kávénkat, a nagy diófa alatt terítünk meg az összegyűlt családnak. Ugyanakkor, felnőttek, gyerekek és házi kedvenceink játszótere. Ne feledjük azonban, hogy a kertünk a sok tüneményért cserébe gondoskodást vár. A kerti munka egyeseknek kikapcsolódás és feltöltődés, de legtöbben házi munkát látnak benne, melyet állandó gyakorisággal el kell végezni.

 

Sok kertet tartunk rendben, de az évek során rá kellett jönni, hogy bármily odaadással is foglalkozunk egy kerttel, sosincs olyan harmónia és béke egy kertész által karbantartott kertben, mint amelyeket saját gazdája ápol, óv, gondoz. A kertjüket imádó tulajdonosok és a kertjük között meghitt kapcsolat alakul ki. Az ilyen ember közel kerül a természethez és megtanulja becsülni, tisztelni azt, melyet kertje minden nap újabb csodákkal hálál meg, néha egy kivirágzó évelőfolt, máskor csak egy érdekes termés képében.

 

Az ügyesen tervezett és épített kert szinte belopakodik élettereinkbe. Lakásinkban tevékenykedve az ablakon túlról folytonosan visszaköszön az évszakok színe, az élet örök körforgása.


Hazánkban, a legtöbb esetben mereven elkülönül a dísz és a haszonkert, a kertes házak tulajdonosai már nem kívánják felvállalni a gyümölcs és zöldségtermesztéssel járó nyűgöt, esetleg megtartanak egy megtermett, eredeti helyén álló nagy cseresznye vagy diófát. Nyugaton nincs ilyen éles határ a két típus között, és tervezési munkáink során mi kerttervezők is bátorítani szoktuk megrendelőinket csempésszünk vissza egy keveset a megélhetési gazdálkodásból egy-egy málna vagy szedersor, esetleg kisebb méretű gyümölcsfák képében.


Hívogató egy gyönyörű alma, egy mosolygós barack a kertünk végében, és kora tavasszal a gyümölcsfák szinte kivétel nélkül virágpompával fogják elkápráztatni. A kert napos, de nem frekventált szegletében gyermekei ujjongva várják majd, mikor érik be a málna, a szeder, a kökény vagy az eper, és honnan vehetnek biztosabban bio zöldségeket, mint saját kis veteményéből. A fáramászás élményéről már nem is beszélve. Folyt. köv.
 

Kapcsolódó cikk:

Virágot az erkélyre!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia