szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tervezzünk szép és használható lépcsőt!

Scheftsik Tamás, 2013. szept. 30.


A ház vagy lakás egyik alapvető eleme lehet a lépcső, persze abban az esetben, ha emelet is van. Éppen ezért nem mindegy, hogy azok hogyan is néznek ki, milyen anyagból készülnek, és milyen trendet követnek és, hogy az emeletre való jutás mellett még mire lehet használni őket.

Tervezzünk szép és használható lépcsőt!

Funkciók

Természetesen egy lépcsőnek elsősorban az a dolga hogy összekösse egymással az emeletet, minden más már csak plusz. Ugyanakkor miért ne lehetne egynél több rendeltetése, hiszen elég nagy helyet foglal ahhoz, hogy „csak” lépkedjünk rajta. Éppen ezért amikor a lépcsőt tervezzük, akkor azzal is számoljunk, hogy kaphasson valami más funkciót. Ha például egyenes kapaszkodót tervezünk, a fal mellé, akkor lehetőségünk van arra, hogy az alatta lévő területet bepolcozzuk, esetleg kicsit fura formájú fiókokat alakítsunk ki.

Ha nem megy a fal mellé a lépcső, a fokokat akkor is meg lehet hosszabbítani, amivel egy nagyon érdekes és impozáns polcrendszert kapunk, illetve maguk a fokok is funkcionálhatnak fiókként, ez csupán kialakítás kérdése. Ha kellően nagyra készítjük el a lépcsőt, akkor arra is van lehetőségünk, hogy a széleken helyezzünk el dísztárgyakat, cserepeket, ami nekünk tetszik.

Hely

Nem mindegy, hogy mennyi hely áll rendelkezésünkre egy lépcső beszuszakolásához. Jó esetben nem kell ezzel vesződni, és igazán monumentális, akár szimmetrikus, kétoldali lépcsősort is alkothatunk, de ez sajnos nagyon ritka. Jellemzőbb, hogy igen kis helyekre kell egy akkora lépcsőt beékelni, amekkorán egy megtermett, felnőtt férfi is elfér. Ilyenkor felejtsük el az egyenes kialakításokat, és inkább használjuk a hajlításokat.

A csigalépcső remek megoldás, ám a már említett megtermett férfi nem biztos, hogy annyira díjazni fogja. Mindenképpen érdemes kikérni egy szakember tanácsát is, hiszen a lépcső arra fog kanyarodni, amerre nekünk jó. Technikailag szinte nem tudunk olyat mondani, amit ne lehetne megvalósítani, csupán az ár az, ami kicsit borsos lehet.

Design

Amikor a lépcsőt tervezzük, akkor nem csak a tér és a funkcionalitás a szempont, az sem rossz, ha az illeszkedik az ízlésünkhöz, esetleg az adott divathoz. Sok lehetőségünk van, mind anyagban, mind pedig kivitelben, így mindenképpen érdemes előre gondolkozni. Az üveg lépcsők nem csak népszerűek, de megvan az a nagyon jó tulajdonságuk is, hogy optikailag nem annyira „jelentősek”, mint fából készült társaik.

Ha mindehhez még lebegő funkciót is adunk, akkor nyert ügyünk van. A lebegő fokok egyébként is nagyon jól mutatnak, és szintén kisebbítik a helyet, amit a lépcső látványra foglal. A klasszikus, faragványokkal és akár vas berakással díszes daraboknak is megvan a maga helye, hiszen rusztikusak, romantikusak, és nem utolsó sorban letisztult eleganciát sugároznak. A modern megoldások kedvelői szeretni fogják azokat a lépcsőket, melyeket első ránézésre egyetlen hosszú fém szalagból hajtogattak ide-oda, amíg azok tökéletesen lépcső formájúak lettek. És - ha már lúd, akkor legyen kövér alapon - miért ne lehetne a lépcső mellett egy kanyargó csúszda. Ha elfér, akkor a lurkók imádni fogják, és bizony a felnőttek is szívesen használják majd, mert gyors, egyszerű, és mulattató.

Kapcsolódó cikk:

Spóroljunk a fűtésszámlán!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!