szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tervezzünk virágos udvart!

Sulyok Józsefné, 2012. máj. 24.


Kontrasztos nagy felületek

Tengernyi virág, amelyek mint a túláradó vízesés, gazdagon ömlenek alá az erkélyekről és az ablakokból a ház falai mentén – kell ennél szebb látvány? Aki ezt egyszer meglátja, kedvet kap ahhoz, hogy valami hasonlót teremtsen maga körül.

 

Tervezzünk virágos udvart!

A teljes homlokzat, amely esetleg több emelet is lehet vagy a házat körülvevő erkély ilyen gazdag virágdíszbe öltöztetése azonban igen sok növényt igényel, az edényekről, ládákról, műtrágyáról nem is beszélve. Ne feledkezzünk meg ezek mellett a nyári napokon szükségessé váló öntözésről sem. Ha nem szeretnénk minden szép és meleg nyári napon több órát a virágaink öntözésével tölteni, legjobb, ha egy automata öntözőberendezést is betervezünk a költségvetésbe.

 

A telepítési tervről

 

Ha a virágládát már beszereztük, a munkák megkezdése előtt mindenképpen készítsünk megfelelő tervet, milyen anyagokra lesz szükségünk. Alapszabálynak a következőket tekinthetjük:

 

Talaj

 

Egy 1 méteres balkonládába számára kb. 20 liter földre lesz szükségünk. Ettől eltérő hosszúsághoz egyszerű arányossággal számíthatjuk ki a talajszükségletet. A nagyobb ládák esetében több földre lesz szükségünk. A teljes szükségletet az összes láda hosszának összeadása után számíthatjuk ki. Ebből állapíthatjuk meg azt is, hogy hány zsák földet kell venni, a mennyiséget mindig literben adják meg.

 

Műtrágya

 

A műtrágya mennyiségének meghatározáskor mindig vegyük figyelembe a csomagoláson olvasható ajánlásokat. A föld összeállításakor csak nagyon ritkán keverünk bele műtrágyát, azt inkább az év során később adagoljuk, az egyes növények igényeinek megfelelően.

 

Növények

 

A ládákba méterenként legfeljebb 5 vagy 6 növényt ültessünk. Telepítéskor részesítsük előnybe a szélesebb, nagyobb ládákat. Csalóka, hogy a telepítés után kétségbeejtően üresnek látjuk ládáinkat. Ekkor szinte el sem tudjuk képzelni, hogy néhány hét után ezekből az üres ládákból milyen gazdag növényzet fog majd burjánozni. Ne essünk abba a hibába, hogy sűrűbben és több növényt telepítünk, mert később majd kénytelenek leszünk visszanyesni vagy eltávolítani egy-egy tövet. Legyen tehát türelmünk és várjuk ki, amíg a növények kifejlődnek.

 

A jól betelepített balkonláda

 

Ha a növényeket úgy telepítjük, hogy kifelé, a fény felé nőjenek, az elsődleges célunk a homlokzat képének emelése, annak szépítése.


Ebben alapjában két dolog játszik szerepet: először is a színösszeállítással tudjuk befolyásolni, milyen látványt nyújt messziről a növényzet. A „közelkép” inkább az alaki sajátosságok – a növekedésformák, a virágok alakja, nagysága – határozzák meg. Ha messziről is látványos hatást szeretnénk elérni, bátran használjunk piros színű virágokat.

Ez a szín szinte „kiugrik” a környezetéből. Intenzitását a környező lombozat zöldje is segít kiemelni. A legjobb példa erre a gólyaorrfélékkel beültetett balkonláda. Minden más szín, legyen az tiszta vagy kevert, távolról legjobban kétszínű sötét-világos kontrasztként hat. A sötétkék ibolyaszín vagy az erős rózsaszín például igen jól mutat fehérrel, sárgával, halványlilával vagy halványrózsaszínnel.


Telepítsünk változatos összeállításokat, de ne szimmetrikusan vagy szabályosan. Az ibolyaszín jellegzetes hordozói a petúniák, mindenekelőtt a gazdagon virágzó, hosszan leágazó Surfinia-fajták. Gyakran használják ezeket a fajtákat napos vagy félárnyékos balkonok, erkélyek betelepítésére.
 

Kapcsolódó cikk:

Rózsaromantika rózsaszínben

Ültetési naptár: május

Méz, a folyékony gyógy-arany

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia