Testvéri kapcsolat a borsoknál
Sulyok Józsefné, 2015. dec. 07.
Kezdjük a szegfűborssal, ami jamaicai borsként is emlegetett ízesítő a mirtuszfélék családjába tartozik.

A szegfűbors zölden leszedett termését szárítják, melynek a burok része erősebb aromával bír, mint a magok. Az illata aromás, a szegfűszegre emlékeztet, szerecsendiós és fahéjas jegyekkel. A fekete borsnál sokkal enyhébb ízű, illóolajat, gyantát és zsíros olajat tartalmaz. Teák, likőrök, pástétomok, szószok, sütemények, saláták ízesítésére használják. Görcsoldó, fájdalomcsillapító, érzéstelenítő, felfúvódás esetén alkalmazható.
Kubebabors: a babérfélék családjába tartozó növény. Desztilláció útján kapott citrusos illóolaja lázcsillapító, fáradságűző, élénkítő, idegesség, nyugtalanság esetén jó szolgálatot tesz.
Rózsabors: csak küllemében hasonlít a borshoz, perui bors néven is emlegetik. A szömörcefélék családjába tartozik, nincs benne piperin, amely a borsfélék csípősségért felelős hatóanyag. A keleti konyhák főszere, fűszerkeverékek és a színes bors keverék alkotóeleme. Aromás, édes, fanyarkás íze hasonlít a borókabogyóéra, édességek díszítője is lehet. Nagyobb mennyiségben nem ajánlott fogyasztani, mert hányást, émelygést, gyulladást okozhat, valamint nyálkahártya irritációt idézhet elő.
Szecsuáni bors: a rutafélék családjába tartozó különleges ízű borsféle. Megkóstolva savanykás, kesernyés, sós, mentás, pezsgő érzés a nyelven mindezt tapasztalhatjuk, fűszerkeverékek alkotója.
Cayenne-i bors: a legnagyobb kakukktojás, mivel nem bors, hanem csípős chili paprikafélék durva őrleménye. Fokozza az emésztőnedv termelést, javítja a vérkeringést, parazitaellenes.
Kapcsolódó cikk: Most csípőssel melegedjünk
Facebook Twitter GoogleStartlap
2021.április 04., vasárnap / 18:33