szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tetőtervezési egyszeregy

Sulyok Timea, 2010. szept. 14.


A ház teteje nem csupán funkcionális, de esztétikai szempontból is rendkívül fontos. Amikor a tervező a megfelelő tetőszerkezeten gondolkodik, számos tényező befolyásolja döntését: az épület típusa, statikai sajátosságai, a környék építészeti stílusa, a trendek, a megrendelő elvárásai, anyagi szempontok.

Tetőtervezési egyszeregy

Éppen ezért, mielőtt belefogunk házunk tető-típusának kiválasztásába és a tervezővel történő egyeztetésbe, néhány alapvető fogalommal tisztában kell lennünk. Ebben próbál Olvasóink segítségére lenni alábbi cikkünk.


Napjaink otthonainál leginkább az egyszerűsített formák élik divatjukat, még kedveltek a mediterrán, kisebb hajlásszögű tetők (kb. 25 fok), a városokban hódítanak a zöld, növényzettel borított lapostetők, s a teraszos megoldások is. A vidéki házak esetében maradt a 45 vagy 35 fokos hajlásszögű, hagyományos, legtöbbször cserépfedésű magastető használata, melyek alá elfér - egy leginkább tárolási célokat szolgáló - padlás is.

 

A magastetőknél a fedőszerkezetet az általában egy méterenkénti távolságban elhelyezett szarufák tartják. E szarufák a falak fölötti, úgynevezett talpszelemenen, esetleg közbeeső szelemenen, és a legfelső "taréj"- szelemenen nyugszanak. Ezek a szelemenek pedig szinté, négy méteres távolságra lerögzített oszlopokon állnak, melyek kötőgerendán, vagy a födémbe ágyazott kiváltón nyugszanak. Az ilyen szerkezeti megoldás biztosítja a megfelelő rugalmasságot, elég stabil, így többféle hajlásszögű és fesztávolságú tetőnél is használható.

 

A tetőszerkezet legtöbbször és hagyományosan fából készült, de ismert és többször alkalmazott a vasbeton- és fémszerkezet is. Ez utóbbi a faszerkezetekhez hasonlóan, hegesztett vagy csavarozott kapcsolatokkal építik meg. A fémnél azonban lehetőség van nagyobb fesztávolságok áthidalására közbenső alátámasztás nélkül (például hangárok, csarnokok, bevásárlóközpontok lefedése). A fémet társas-és családi házaknál is használják, ilyen esetekben a tető vékony falú, előre gyártott könnyűfém-profilokból készül.

 

A vasbetonból készült magastető-szerkezetet általában nagyobb alapterületű társasházaknál, beépített tetőterek fölött alakítanak ki. Nagy előnye, hogy - közbeeső támasz nélkül -komplikáltabb tetőformát is kialakíthatnak belőle. Szintén hasznos tulajdonsága, hogy alatta a tetőtér lassabban melegszik fel, így a szigetelés egyszerűbbé válik. Hátránya viszont, hogy igencsak költséges és munkaigényes, mivel szükség van egy másodlagos, fatető felszerelésére is, mely a héjazatot tartja.

 

A lapostetők kialakításához is szükség van pontos tervezésre és szakismeretre. Meg kell határozni a lejtésviszonyokat, jó minőségű, többrétegű szigetelés alkalmazásával pedig vízhatlanná kell tenni a tetőt. Emellett gondolni kell a gyakran szélsőséges hőmérsékleti és időjárási viszonyokra, s ellenállóvá kell tenni a mechanikai sérülésekkel szemben is. Leginkább az aprócska kerttel rendelkező, vagy kert nélküli társasházaknál, modern családi házaknál választják a lapos tetős megoldást, főként tetőterasszal. Forrás: www.epitinfo.hu  

 

Kapcsolódó cikk:

Paradicsom a tetőkertből
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!