szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tévedés! A rózsáknak nincsenek tövisei!

Sulyok Józsefné, 2015. febr. 26.


A számtalan rózsafajta közül a leggyakoribb fajtacsoportokhoz tartozókat vegyük most számba és egy tévhitet is eloszlatunk egyszer s mindenkorra.

Tévedés! A rózsáknak nincsenek tövisei!

Teahibridek: jellemzőjük, hogy egy száron kevés, de nagy virágot hoznak. A vegetációs időben csaknem embermagasságúra nőnek. Az egyik legelterjedtebb csoport a hajtatott és szabadföldi vágott rózsák többsége is teahibrid. Téli takarást igényelnek és a kórokozókkal, kártevőkkel szemben is érzékenyek. A kertünkbe egyesével vagy kisebb csoportokba ajánlott ültetni. Minden színben vannak nyár elejétől őszig virágzó fajtái.

Polyantha és polyanthahibrid fajták: egy száron sok, de kisebb virágok vannak, amelyek nem mindig illatosak. Egy méternél alacsonyabbak, egy négyzetméterre akár 8-10 tövet is ki lehet ültetni. A sűrűn beültetett tövek, ha teljes virágzásban vannak, összefüggő virágszőnyeget alkotnak. Kevésbé igényesek, mint a teahibridek.

Floribunda rózsák: ezek a fajták az előző két csoport közötti átmenetet képezik. Magasságuk, virágszámuk és virágméretük is átmenetet mutatja, néha nem is igazán lehet eldönteni az adott fajta csoportját. Kiváló ágyásrózsák.

Törpe vagy mini-rózsák: alacsony, vékony hajtású kis bokrok, rengeteg virággal. Szinte tavasztól őszig folyamatosan virágzik. Ezek a fajták a cserepes dísznövényként vásárolt, hajtatott mini-rózsák. A télen, cserepes virágként vásárolt t öveket tavasszal ki lehet ültetni a szabadba. Kis csoportokba vagy sziklakertbe ültetve kedves díszei a kertnek.

Talajtakaró rózsák: rendkívül ellenálló, erőteljes növekedésű, elterülő habitusú fajok, amelyek jól benövik a rendelkezésre álló területet. Sokat és sokáig virágzanak.

Kúszó vagy futó rózsák: sokféle színű és tulajdonságú fajták, melyek közös tulajdonsága, hogy hosszú, akár több méteres hajtásokat hoznak. Ezek a hajtások azonban nem képesek önmaguktól kapaszkodni, hanem tám-rendszerhez kell kikötni őket. Ezért a futórózsákból kialakított rózsalugas könnyen alakítható bármilyen tetszés szerinti formára. Jó talajt, rendszeres tápanyag-utánpótlást és öntözést igényelnek. Több hullámban, egész nyáron virágoznak.

Nincsen rózsa tövis nélkül, mondják, pedig ez nem igaz, mert a rózsáknak nem töviseik, hanem tüskéik vannak. A tövis ugyanis a belső szöveti részekkel kapcsolatban álló szervmódosulás, míg a tüske felszíni, így könnyen lepattintható. Közismert gyógynövény a vadrózsa termése, a csipkebogyó. Sokan vadon is gyűjtik, kellemes ízű teája és magas C-vitamin tartalma miatt. A kerti rózsák termése is a vadrózsáéhoz hasonló csipkebogyó, de ezek íze rossz, ezért fogyasztások nem ajánlott.

A rózsáknak nem csak a szépségük, hanem az illatuk is fontos tulajdonságuk. A virágokból nyert rózsaolaj a déli országokban előállított ismert kereskedelmi termék.

A minap az unokám egy tál csipkebogyóval lepett meg, miután hazatért a túrázásból. Boldogan hozta és mondta, nézd mami mit hoztam, főzzünk belőle teát! Nos, a bogyók még megvannak, de teát is fogok belőle készíteni.

Kapcsolódó cikk:

Így legyen saját rózsaszálad!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia