szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tippek a korai cserepesekhez

Sulyok Józsefné, 2015. márc. 31.


A meleg napok még messze vannak, de az előhajtatott hagymás virágokban már gyönyörködhetünk. A szaküzletekben megvásárolható virágok arra csábítanak, hogy kipróbáljunk új kialakulási ötleteket.

Tippek a korai cserepesekhez

A különböző színekből vagy egy szín árnyalatából összeállított virág-együttesek vidám díszei a terasznak. Ha csoportosan rendezzünk el több azonos színű cserepes tavaszi virágokat, akkor az optikai hatás rendkívül erőteljes lesz. De nagyon bájos a különböző virágformák kombinációja, akárcsak a növények magasság szerinti elrendezése is. Igazi látványosság az ibolyakék virágú recéshagymájú nőszirom, melyet törpe nősziromnak is neveznek.

Az ázsiai boglárka dúsan telt virágával, a kankalin, vagy a szarvacskás ibolya kiválóan alkalmasak a szabadon maradt lyukak kitöltésére.

A hagymás virágok homokos földkeverékben érzik legjobban magukat. Az edény alján legyen lefolyójuk, és a földet ne hagyjuk kiszáradni. Ha tartós fagy várható, a cserepeket vigyük be a lépcsőházba, előszobába, vagy takarjuk le fátyolfóliával és tegyük a fal mellé.

Falusi hangulatot teremt a szarvacskás ibolyával, nefelejccsel és boglárkával beültetett fűzfa-kosár.

A törpe nyári orgonát erősen vágjuk vissza, amely nagyon jól mutat dézsába ültetve. Ahhoz, hogy a kb. 1 méter magas bokor életerős maradjon és gazdagon virágozzon, február végén vissza kell vágni. Ez azt jelenti, hogy csak a legalsó egy-két rügyet hagyjuk meg az ágakon. A törpecserje júniustól késő őszig tartó buja virágzással fogja meghálálni majd a gondoskodást.

Most kell ültetni a koronás liliomot. Ez nem egy szokványos futónövény, de próbálkozhatunk vele. Hajtásához a hagymás növény hosszúkás rizómáit március elején kell elültetni virágfölddel megtöltött cserépbe. Az edényt tegyük meleg helyre, a kihajtáshoz kb. 22 fokra van szükség. A földet tartsuk egyenletesen nedvesen, száraz fűtött levegő esetén a növényt 1-2 naponta permetezzük vízzel. Minden rizómából csak egy hajtás fejlődik.

Ha dúsabb növést szeretnénk, akkor egymással szemben két rizómát ültessünk egy cserépbe. A növény kb. 1 méter magasra nő, és a kapaszkodáshoz növényfuttatóra van szüksége. A tűző napsütést nem szereti, a virágaik nyáron nyílnak rövid szárakon. Késő nyáron, elvirágzása után a koronásliliom visszahúzódik. A rizómákat kb. 10-15 fokos hőmérsékleten kell kiteleltetni.

A sudár kankalin tavaszi virág, 20-25 cm magasra növő, szép formával rendelkező növény. A többszínű virágok halvány sárgától narancsig és barack-sárgáig terjedő árnyalatokban virágzanak februártól áprilisig.

A téltűrő kankalin cserepes dísznövényként jól érzi magát a teraszon, ahol a napos helyet részesíti előnyben. Ha a lakásban szeretnénk gyönyörködni benne, akkor a sudár kankalint tegyük hűvös helyre, egy világos ablakpárkányra.

Kapcsolódó cikk: Így fiatalítsuk a hibiszkuszt metszéssel!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia