szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tippek a növények életbetartásához – nyaralás idején

Topor Erika, 2015. aug. 12.


Érezte már úgy, hogy elutazása előtt nem a szálláson aggódott, hanem hogy ki fogja öntözni virágait otthonában, kertjében? Erre adunk pár tippet!

Tippek a növények életbetartásához – nyaralás idején

Díszfák ápolása kánikulában

A legkevesebb probléma talán a díszfáinkkal lesz. Ezen növényeink – és a cserjék, örökzöldek is – viszonylag könnyen kibírják a legmelegebb napokat is egy kevés öntözéssel. A fásszárúakat viszont elő tudjuk készíteni a nagy melegre és az egy hét magányra. Ha időben visszametsszük a hosszabb hajtásokat, akkor ezzel csökkentjük a kipárolgási felületet. Ugyanígy a szőlőt is, ha előtte a meddő hajtásokat levágjuk, a fürtöket felkötözzük, a sűrű részeket kiritkítjuk, akkor máris sokkal könnyebben ápolhatóvá tesszük, és kevesebb lesz a növények vízigénye.

Haszonnövényekkel is érdemes előrelátó lenni. Ami leszüretelhető, azt igyekezzünk utazás előtt leszüretelni. Hűtőben több napig is elállnak, de akár ha tehetjük, magunkkal is vihetjük a nyaralásra a terményt. Az alma és körte ugyan a fán is elviseli érve is a meleget, de ilyenkor a nyaralás után szükséges lesz a szüretelés. A paradicsom, brokkoli, zöldbab a nyaralás előtt leszedhetőek közé tartozik, viszont a fejes salátával legyünk gondosak, hiszen 1 hetet nem mindig bírnak ki leszedett állapotban. Ha eső várható, akkor érdemes betakarítani, mivel  eső után a csigák hamar megtalálják a nekünk is kívánatos fejessalátát.

Öntözzünk, vagy ne öntözzünk?

A balkonnövényeket többször kell öntözni, hiszen a kisebb földmennyiség hamarabb átszárad. Egy fejjel lefelé a talajba állított petpalackkal önöntözős rendszert hozhatunk létre. Csak töltsünk meg egy-két petpalackot vízzel, és a nyitott szájú edényt fordítsuk fejjel lefelé bele a talajba, fúrjuk bele. Ahogy szivárog ki a víz a ládába, úgy öntöződik a láda magától. Attól ne féljünk, hogy túláztatja a talajt, fokozatosan fog kiszivárogni a víz a vékony nyíláson.

A dézsás növényeknél is lehet ez egy praktikus megoldás, de itt több palackkal érdemes számolni a földmennyiség függvényében.

Indulás előtt egy alaposabb öntözést végezzünk: ne csak a talajréteg felső 3 cm-ét öntözzük meg, hanem mélyen, akár 10 cm mélységig. Minél alaposabban öntözünk, annál tovább marad nedves a talaj mélyebb rétege, így a kánikulában is több vízhez jutnak növényeink. A hosszú távú felszínes öntözés eredménye az lsz, hogy a gyökerek a talajfelszín közelében fejlődnek, így a mélyebb rétegekből a vizet képtelenek lesznek felvenni. Ez azt is eredményezi, hogy könnyebben száradnak ki a gyökerek.

Kapcsolódó cikk: A megunhatatlan gyümölcsök
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia