szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tippek kerti tavakhoz

Szépzöld, 2011. máj. 30.


Forrás: www.epitinfo.hu  A nyár közeledtével egyre több időt töltünk kertünkben, s jobban odafigyelünk a növények, kerti tárgyak gondozására is. Ha van kerti tavunk, vagy ha csak most szeretnénk kialakítani, tisztában kell lennünk néhány olyan szabállyal, ismerettel, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a kertben lévő tavunk sokáig maradandó esztétikai élményt nyújtson. Alábbi cikkünkben most ehhez adunk hasznos tippeket.

Tippek kerti tavakhoz

A megfelelő hely


A kerti tavunk akkor van ideális helyen, ha nincs felette, vagy a közvetlen közelében olyan lombhullató fa vagy bokor, melynek levelei belehullhatnak a vízbe. Ezen kívül, az élő víz természetes biológiai-kémiai folyamataihoz szükséges bizonyos mennyiségű napfény is. Így jó, ha a tavunkat a kert olyan részébe telepítjük, ahol 4-5 óra napsütés éri a felszínét. Amennyiben a tóba vízforgatót, lámpatestet, szökőkutat telepítünk, gondoskodnunk kell a biztonságos áramforrás közelségéről is.


A megfelelő méret és mélység


A kerti tavak mértezése leginkább az anyagi lehetőségek kérdése. Nem árt azonban tudni, hogy minimálisan 3-4 m széles vízfelülettel rendelkeznie kell a medernek, hiszen csak ekkora területen indulhatnak be a önfenntartó, ökológiai folyamatok. Amennyiben a dísztó élővilágát halakkal is szeretnénk gazdagítani, arra is ügyeljünk, hogy a víz mélysége érje el a minimális 1 métert. Ha ez a mélység nem biztosított, a halakat nem tudjuk a tóban teleltetni, mivel a víz megfagyhat. Ha meg akarjuk akadályozni a tó befagyását, de halakat sem szeretnénk telepíteni, akkor jó megoldás lehet a víz áramoltatása. Ezt elérhetjük akár egy kisebb teljesítményű szivattyú beszerelésével is, mely adott esetben akár esztétikus szökőkúthoz is csatlakoztatható.


Fólia, vagy előregyártott meder?


A kerti tavakkal szemben ez egyik legfontosabb elvárás, hogy természetes hatásúak legyenek, jól illeszkedjenek a zöld környezetbe. Éppen ezért lényeges, hogy már a meder kialakításánál nézzük meg, melyik lenne a legjobb és leginkább harmonikus megoldás. Amennyiben tófóliával béleljük a medret, akkor mindenek előtt arra ügyeljünk, hogy annak szélei - a parti résznél - ne lógjanak ki. Ügyeljünk arra is, hogy nem ásunk túl meredek lejtésű medret, így a kavicságy nem csúszik vissza a tóba, s nem hagyja szabadon a fóliát. Amennyiben előre gyártott, műanyag medret vásárolunk, annak pereme kilátszik az ásott földmederből. Ezt azzal tudjuk a legtermészetesebb hatást kelteve elrejteni, ha közvetlenül a tó mellé olyan vízi-mocsári növényeket ültetünk, melyek belelógva a vízbe, jól takarják a meder peremrészét.


Engedélyköteles vagy sem?


A kerti tavak telepítésének szabályait az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról 37/2007. (XII. 13. ) ÖTM rendelet foglalja magában. Ennek alapján, 2008. január elsejétől 100 köbméternél nagyobb térfogatú vagy 2 méternél mélyebb, magánhasználatú kerti víz-, fürdőmedence, épített kerti tó építését egyszerűsített építési engedélyezési eljárással kell engedélyeztetni. A kisebb méretű tavakat azonban elegendő csak bejelenteni (50 köbméternél nagyobb térfogatú vagy 1 m-nél mélyebb magánhasználatú kerti víz-, fürdőmedence, épített kerti tó). Nincs szükség viszont bejelentésre sem, ha a tavunk térfogata nem haladja meg az 50 köbmétert és az 1 méteres mélységet.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia