szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Titkos élet a föld alatt

Sulyok Józsefné, 2012. dec. 27.


Ásóként működtethető kezének köszönhetően a vakond úgy dolgozza keresztül magát a talajrétegen, mint egy lapátos kotrógép. A napvilágra ritkán jön fel. Tartózkodási helyét a vakond maga árulja el, mert állandóan új túrásokat hány fel, hogy megélhessen.

 

Titkos élet a föld alatt

Sokáig azt tartották a vakondról, hogy kárt tesz a növényekben, ezért irtották. Ma azonban ez a földlakó védett állat. Bizonyítást nyert, hogy kizárólag állati eredetű táplálékot fogyaszt, mégpedig hatalmas mennyiségben. A földásó testtömegének mintegy 60 %-át kel magához vegye nap, mint nap táplálék formájában. Zsákmányának nagy részét általában földigiliszták teszik ki, ezt bogár és szúnyoglárvákkal, egyéb hernyókkal és százlábúakkal egészíti ki.

A földalatti járatok kiásásához és a zsákmány felkutatásához a vakondnak sok energiára van szüksége. Nem ritka eset, hogy a vakond egy nap alatt több mint egy kilométer hosszúságú járatot ás, mégpedig hihetetlen sebességgel. Normál talajviszonyok mellett percenként kb. 30 cm-t halad előre. A járatokat a vakond kb. 4 óránként végigjárja felkutatva a behatoló földalatti élőlényeket. Ezt úgy nappal, mint éjszaka megteszi, sőt télen sem tart szünetet. Mínusz fokokban visszahúzódik a mélyebb rétegekbe, ahol a föld nincs átfagyva, csak nagyon ritkán jön fel a felszínre táplálékot keresni. Túl nagy ugyanis annak a veszélye, hogy könnyű prédaként áldozatul esik az egerésző ölyvnek, macskabagolynak vagy rókának.

Vaknak vagy szem nélkülinek tartják általában a vakondot, pedig nem az. A dús bundában teljesen eltűnnek a milliméter nagyságú szemek, melyekkel meg tudja különböztetni a világosságot a sötétségtől. Mivel állandó sötétségben él, a látása gyenge. Viszont a tapintási érzéke rendkívül fejlett az ormányszerű orrán és a farkán található érzékeny tapogatószőröknek, illetve a hallása is kitűnő. Amint érzékeli a zsákmányállat mozgását a járatrendszerben, azonnal támad. A mozgékony emlősállat előre és hátrafelé egyaránt képes menni, és még a legszűkebb helyen is megfordul.

Üregjáratban a vakond egyedül uralkodik: a magányosan élő állatok csak a tavaszi párosodási idényben találkoznak egymással. A körülbelül négyhetes vemhességi időszak után a nőstény 4-7 ivadékot hoz a világra, általában évente egyszer. A kölykök szeme háromhetes korukban nyílnak ki, az anyjuk két hónapig szoptatja őket, és nagy odaadással gondozza, nem retten vissza semmitől, ha a megmentésükről van szó. Azután mindegyik kölyök saját körletet keres magának. Túl sok idejük nem marad, a vakond átlagosan mindössze két évig él.

 

Bosszantó, de nem kártevő

A földtúrások látványáról a gyepen bizonyára sokan lemondanának. Ám a védett állatnak számító vakondot nem szabad megfogni vagy megölni. A földtúrásokat gereblyével sincs értelme elsimítani, hiszen rövidesen ismét megjelennek, ráadásul ezzel csak további ásásra serkentjük az állatot. Viszont ha gyakran járunk a gyepen, és a kutyát vagy a macskát is ráengedjük, a vakond gyakran magától továbbáll.

A 44 fog a hatalmas táplálékmennyiség elfogyasztására szolgál. Miközben a járatokban járőrözik, a szorgalmas állat folyamatosan simítja a falakat. A szőrének nincs dőlési iránya, ez megkönnyíti az előre, illetve hátrafelé mozgást.

A járatrendszer mindig hasonló módon épül: a rendkívül nagyméretű vakondtúrás az alatta lévő fészek (lakókamra) jelentésére utal, amit az állat fűvel, levelekkel párnáz ki. A fészek körül gyűrű formában alakítja ki a járatrendszert a messzire kiterjedő, akár 50 méter hosszú folyosókkal, a felszínhez közeli vadászjáratokkal, valamint a szellőztetőjáratokkal. A tőfészekhez további elkerülő fészkek és éléskamrák csatlakoznak. Itt tárolja a földigilisztákat, melyeknek előzőleg leharapja a fejét, hogy ne tudjanak tájékozódni.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia