szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tlalpujahua – meglepetés Mexikó hegyei között

Orbán Krisztina, 2014. dec. 08.


A Mexikó középső részén fekvő Tlalpujahua, a karácsonyi díszek városa minden évben kétszer páratlan látványosságot nyújt az ide látogatóknak.

Tlalpujahua – meglepetés Mexikó hegyei között

Forrás: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:InsideCasaClaus1.JPG

A gyarmati kort idéző városka elsősorban kézművesiparáról nevezetes: agyagedényei mellett arany és ezüst ékszerek, kovácsoltvas termékek, rusztikus bútorok, festmények, toll- és szalmaalkotások egész tárházát kínálja a különlegességek után áhítozó utazónak. Mindezt elvakítja azonban a karácsonyfadíszek gyára, a Mikulás Háza, ahol bárki megcsodálhatja az üveggömbök és az egyedi tervezésű ünnepi figurák formálását, az üvegfúvástól egészen a díszítésig. A kézzel festett szépségeket Spanyolországtól Új-Zélandig a világ számos országába exportálják. A gyártás és árusítás folyamatos, így a Karácsony hangulata egész évben körbelengi a várost.

Forrás: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GlassOrnaments1FONART.JPG

Annál maradandóbb élményt nyújt a Feratum. A fantasy, horror és sci-fi filmek fesztiválja, valamint a karácsonyi dekorációk vására páratlan díszletet szolgáltat egymásnak, s a Karácsony meghittsége, valamint a borzongás és a fantasztikum művészi megjelenítése által keltett kontraszt Tlalpujahua utcáit, tereit, sikátorait minden októberben négy napra egyedülállóan sejtelmessé varázsolja. A Feratum Mexikó legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye, egy igazi csemege, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Tlalpujahua megőrizhesse helyét a világ kulturális térképén.

Forrás: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:StreetTlalpu1.JPG

Azok számára, akik inkább a természet csodáiban gyönyörködnének, a városka a legfőbb látványossággal a téli hónapokban szolgál. A hideg elől Kanadából Mexikóba repülő monarch lepkék ugyanis csaknem ötezer kilométer megtétele után a négy mexikói lepkevédelmi területen, köztük a Tlalpujahua közelében található Sierra Chincuán telelnek át. A 20 milliós rajokban érkező szépséges pillangók által narancsszínűre festett vidék decembertől februárig feledhetetlen látványt nyújt, így kiváló szabadtéri program lehet minden utazó számára.

Bár a helyiek megélhetését évszázadokon át biztosító aranybánya 1937-ben egy sárlavina következtében elpusztult, a városka ma is elevenen őrzi bányászati múltjának örökségét, s az ennek keretében megalapított múzeum Tlalpujahua fontos turisztikai látványosságává vált. Az utazónak emellett a helyi piacot sem érdemes elkerülnie, hiszen itt kóstolhatják meg a kulináris élvezetekre vágyók Tlalpujahua különlegességét, a földbe vájt sütőben egy agávéfajta leveleibe burkolva megsütött borjúfejet. A titkos recept alapján készített liser nevű ánizslikőr pedig a világon mindössze egyetlen helyen, a tlalpujahuai Farmacia de Jesus-ban vásárolható meg.

Tlalpujahua Michoacán állam keleti határán fekszik, Mexikóvárostól 138, Moreliától 107 km-re. A városkában a legkisebb panziótól a négycsillagos hotelig sokféle szálláshely közül választhatunk, és már csak a hely természeti adottságai miatt is érdemes itt megpihenni, hiszen a közeli hegyek irigylésre méltó látványa, a levegő tisztasága és az égbolt kéksége pazar környezetet biztosít minden feltöltődésre vágyó számára.

Kapcsolódó cikk: Prága adventtől vízkeresztig: egy kihagyhatatlan város ünnepi díszben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!