szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tolvajok a kertben!

Mayerné Borics Erzsébet, 2010. aug. 23.


A kert végéig vezető gyalogösvényt jobbról-balról gyümölcsfák veszik körül. Köztük, pont az út mellett, két hatalmasra nőtt mogyoró bokor terebélyesedik. Már évek óta rendszeresen terem.

Tolvajok a kertben!

Tavasszal lombfakadáskor, az egyik mély bordó színbe öltözik. Messziről észrevehető, pedig jócskán kert közepén helyezkedik el, a bejárattól kb. 50 méterre. Szemközt vele, a másik, a hagyományos zöld levélzetű mogyoró bokor szerényen beleolvad a gyümölcsfák sokaságába.

 

Már télen látható csüngő virágzata, melyből aztán érdekes, szakadt szélű szoknyácskákban összefogódzva megjelennek a mogyorószemek.

 

A munkából hazaérve a kertet barangoltuk, kis felüdülést keresve. Szemünkkel pásztáztuk a bokrokat, azt sem tudtuk merre nézzünk! Mennyi mogyorót fogunk enni az idén!

 

Ahogy nézegettük a kertet, a fákat, különös dologra lettünk figyelmesek!

Mi történt a körtefával? Miért vannak a tövében mogyorószemek? A másik oldalon pedig az őszibarackfa tövében tapasztaltuk ugyanezt!

 

Nem mogyorószemek voltak, már csak üres mogyoróhéjak! Kezünkbe vettük a maradványokat, kifosztott volt az összes. Több maréknyi termés eltűnt!
A tolvaj egy madár volt! Erről egy elhullajtott fekete-fehér toll árulkodott!

 

Nagyon ötletesen a fák ágai közé ékelte a mogyorót, a csőrével feltörte a fiatal, még szinte zsenge héjat. Jóllakott és tovább repült. A szemetet pedig ott hagyta nekünk! Ötletünk sem volt, mit tehetnénk ellene!

 

Nem is tettünk semmit, a természet megoldotta a problémát. Ahogy keményedett a mogyoró héja, a madár már nem jött pusztítani belőle. Ebbe még a vörös mogyoró is belesápadt mostanra!

A termés jócskán megfogyatkozott. Hiába nézegetjük sűrűn a bokrokat, ettől sajnos nem találunk egy mogyorószemmel sem többet!

 

Kapcsolódó cikk:
Hogyan keltsük új életre?

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!