szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tombol a tavasz a budapesti Füvészkertben

Mező Viola, 2012. ápr. 17.


Sok-sok képpel!

A nagyváros állandó morajlásában, éles szirénák közvetlen szomszédságában csöppnyi édenkert bújik meg a budapesti háztömbök között, ahol a természet igencsak vidám kedvében jár.

Füvészkert, botanikus kert és arborétum. Füvek, virágok, fák páratlan otthona ejti rabul évszázadok óta a látogatókat, akik közül olyan különleges vendégek is megfordultak már itt, mint a Pál utcai fiúk (lásd Molnár Ferenc regénye).

Tombol a tavasz a budapesti Füvészkertben

A színekben és alakban rendkívül változatos lakóknak pedig se szeri, se száma:


Bölényfű, vidrafű, budai nyúlfarkfű, kőtörőfű, harmatfű, sávosfű, tüdőfű, szélfű...
Lángvirág, kúpvirág, kasvirág, zergevirág, tatárvirág, ikravirág, harangvirág, erdélyi májvirág, flamingóvirág, buzogányvirág, rákvirág, pikkelyvirág, kavicsvirág, üvegmosókefe-virág, gyűszűvirág, farkasölő sisakvirág …
Júdásfa, iráni varázsfa, halfarokpálma, sárkányfa, liliomfa, kínai mocsári ciprus, új-zélandi karácsonyfa, himalájai selyemfenyő...

 

Az igazi varázslat azonban a parányi kert kialakításában rejlik, mely tapasztalat, szakértelem és kreatív tervezés együttes eredményeként nyújthat a ma látogatóinak valódi testi-lelki feltöltődést.


A főbejáratnál virágzó babarózsabokrok rózsaszín pamacsfürtjeikkel csalogatják a kora tavasszal érkező látogatókat. Bár az egynyári növények bemutatótermei még üresen állnak, jól esik elidőzni a csobogó pihenőteraszán.

 

A séta a rendszertani kertben indul, ahol tulipánok, nárciszok, jácintok gazdag színvilága tarkítja az észak-amerikai préri növényeinek otthonát. Innen szinte beszippantják a kert látogatóit az üvegházak, melyeknek szűk folyosóin kaktusz-, orchidea-, pozsgás-, és rovaremésztő növénykülönlegességek között kanyarog az út. A bemutatóházak bejáratánál saját üvegházat kapott a Füvészkert egyik büszkesége, az amazonaszi tündérrózsa (Victoria regia).

A vízirózsák királynője sötétedés után bontja ki hófehér, illatos virágát a nyolcszögletű Viktória-házban, hogy az éjjeli lepkék megtermékenyíthessék, majd délután újra szirmot bont, ezúttal azonban élénk rózsaszínben. Kerek levelei akár 2 méteresre is megnőhetnek, fonákjukon csodálatos erezettel, mely akár egy 20 kg-os gyermeket is elbír. Az üvegházak mögötti szabadtéri medencék adnak helyet a nyílt vízi hínárosok, nádasok, mocsár- és láprétek növényeinek.


A Füvészkert sarkában álló szaporítóházban növényvásárlásra is van lehetőség. A hely szűke miatt sajnos csak kívülről tekinthető meg a citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, pomelo, grapefruit, valamint rokonaik és azok hibridjei) fajtáinak gazdag gyűjteménye.


A Füvészkert kétség kívül legnagyszerűbb épülete a kupolás pálmaház, melyben úgy tornyosulnak a pálmafélék, mint kottában a hangjegyek. Délkelet- Ázsia trópusi területétől kezdve, Észak-Afrikán és Ausztrálián át a Földközi-tenger vidékéig szinte mindenhonnan képviselteti magát a növényvilág. A hatalmas termetű növényritkaságok tövénél teknősbékák élnek önfeledt boldogságban.


A pálmaház előtti angolkert pihenésre csábít. A gyógyító és fűszernövények csodálatát vízcsobogás hangja töri meg. Sekély vizű patak csordogál a ligeterdőn át, ahol tavasszal nyílik az illatos hunyor, az illír sáfrány, a kárpáti fogasír, a farkasölő sisakvirág és a holdviola. A patak az Ázsia-kertbe csalja a természet szerelmeseit, ahol már tombol a tavasz. A japán díszcseresznyék és a méltóságteljes liliomfák porcelánvirágpompája felejthetetlen látványt nyújt.

A Füvészkert minden tavasszal Sakura ünnepet tart Japán tradicionális ünnepe, az Ohanami tiszteletére. Sziklák között forrás tör a felszínre, tóvá duzzad, majd apró patakká szűkülve csörgedez végig a Füvészkerten.

 

Az Ázsia-kert nyugalmáért a kínai-mocsárciprus, a kínai mammutfenyő valamint a dús bambuszsövény a felelősek. Az ifjú Bonsai-gyűjteménnyel búcsúzik a távol-keleti fanevelés művészete a Füvészkerttől. Bár a Rendezvény tér szomszédja, a Festetics-kastély rózsakertje még csak most ébred téli álmából, a nyitvatermők gyűjteménye egész évben kínál látnivalót. Borókák, tiszafák, tuják, ciprusok, páfrány-, vörös- és selyemfenyők alaposan feladják a leckét a zöld szín árnyalataiból.

Magashegységi sziklakertek dombjai búcsúztatják a látogatókat. A Füvészkert egyik fő feladata a Magyarországon honos növények lehető legnagyobb részének megismertetése. Az alpesi sziklakert mintájára kialakított dombokon cserszömörce, sziklai üröm, bánsági bazsarózsa, borkóró, tavaszi hérics és még rengeteg hazai növény mutatkozik be.
A budapesti Füvészkert egész évben várja az érdeklődőket.

 

Nyitvatartás:
április 1 - október 31. minden nap 9 - 17
november 1 – március 31. minden nap 9 – 16

 

Kapcsolódó cikk:

Üvegházi kalalndok - kisfilm

A legnagyobb édesvízi növény - Videóval

Tuzson János

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia