szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Török voltam az Egri csillagokban 5.

Sulyok József, 2013. jan. 22.


Előzménye: Török voltom az Egri csillagokban 4.

Sztorik a forgatási szünetekben
A műtét utáni negyedik napon, félig gyógyultan, újra a sátortáborban voltam, de már a forgatásokon nem vettem részt. Amikor leadtam a török ruházatot, közölték velem, hogy az ellopott szattyáncsizma árát ki kell fizetnem, de végül is a raktáros megkönyörült rajtam, s nem vett fel jegyzőkönyvet a hiányról.
 

Török voltam az Egri csillagokban 5.

 Honvédségi gyakorló ruhában, a friss seb okozta fájdalomtól kissé görnyedten járkálva, de annál nagyobb kíváncsisággal figyeltem a forgatási előkészületeket, az alkalmazott trükköket. Néztem hogyan csináltak néhány tucat lovasból, más-más jelmezekben, fegyverzetekben vonuló sereget. Hogyan készítették fel a lovakat vágta közbeni felbukásra, a lovasokat az esésre. Hogyan védték a vár tetejéről létrával visszazuhanókat a sérüléstől. Figyeltem a támadókra engedett tüzes-kerék szerelését. Különös volt a kondérokban rotyogó, gőzölgő, de mégis hideg folyékony szurok, amit a várvédők a támadókra zúdítottak. Igen alapos feladat volt a lángoló ruházatú kaszkadőrök előkészítése a veszélyes feladatokra.


A forgatási szünetekben a neves színészek vagy a várban, vagy az árnyékos fák alatt, vagy a nekik felállított kantinsátorban töltötték az időt. Ekkor tájt terjedt el az amatőr fotósok körében a színes filmtekercs használata. A várvédésre beosztott katonák jobban el tudták rejteni a fényképező gépeket, így a forgatási szünetekben tudtak fotózni. Egy ilyen alkalomkor az éppen bikiniben napozó, csinos Pécsi Ildikót kérték meg, hogy lefotózhassák. Pillanatok alatt tucatnyi katona kattogtatta a gépét, majd egy idő után Pécsi Ildikó egy kérdéssel jelezte, hogy fejezzék be:
- Csorog még a nyálatok, fiúk? – majd, mint egy manöken elvonult a még fotózni vágyók elől.
Máskor az egyik várbeli épület tornácán, az árnyékban ülve figyelték a híres színészek - közöttük Szendrő József, Agárdi Gábor, Bárdi György - a trükkösen szerkesztett, kötélzettel ellátott akasztófa előkészítését, amire a következő jelenetben az áruló, Hegedüs István zsoldos kapitányt akasztották fel.

 

A kövér Szendrő József félmeztelenül, nagyokat fujtatva, egy kendővel törölgette izzadt testét, amikor Bárdi György tréfálkozva megjegyezte:
- Jóska bátyám még jó, hogy nem téged akasztanak fel, mert leszakadna alattad a bitófa.
Mivel Szendrő Józseftől egy lesújtó tekintet volt a válasz, Agárdi Gábor folytatta:
- Jóska bátyám mond, mitől van neked ekkora nagy hasad?
Mire Szendrő József röviden válaszolt:
- Mert tele van sz..ral, hülye gyerek. Ennyit sem tudsz! – s jót derültek a kölcsönös élcelődésen.


A fiatalabb színészfiúk is csoportosulva ugratták egymást, vagy viccmeséléssel mulatták az időt, a forgatási szünetekben. Ilyenkor „teljesen véletlenül”, csinos, miniszoknyás lánycsapat is összeverődött közelükben.


Egyik alkalommal az ifjú Benkő Péter odaszólt Kovács Istvánnak:
- Te Pista, az a szép szőke lány, már hosszú percek óta téged néz. Ha engem nézne, nem hagynám sokáig epekedni.
Kovács István megnézte a lányt, de nem reagált a biztatásra. Amikor Benkő Péter még egyszer felhívta a figyelmét, csak odament a lányhoz, s néhány szó váltása után, elsétált vele. Jó félóra múlva keveredett elő, s Benkő kérdésére, hogy mi tartott ilyen sokáig, Kovács István azt válaszolta:
- Na, nem néz már, mert randit beszéltem meg vele estére.


Erre a többiek nem szóltak, csak sokat sejtetően bólogattak és mosolyogtak. Mi, ott néhányan - mint nőügyekben többszörösen hátrányos helyzetű katonák - kissé irigykedve néztük a színészek sikerét a forgatáson forgolódó, pesti lányoknál.


A napi látottakról, élményekről délutánonként beszámoltam a szakaszbeli fiuknak, mivel török katonaként még forgatási szünetekben sem lehetett bemenni nekik a várba. Az egyik élménybeszámolóm után sóhajtva megszólalt Mursa Kálmán:
- De jól jártál, hogy vakbeles lettél, színészek között foroghatsz, mi meg futhatunk orrvérzésig naphosszat. Folytatása: Török voltam az Egri csillagokban 6.

 

Kapcsolódó cikk:

Az utolsó levél
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia