szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Török voltam az Egri csillagokban 6.

Sulyok József, 2013. jan. 25.


Tűzoltás és Sinkovics Imre "ajándéka"
Előzménye: Török voltam az Egri csillagokban 6.

A nekünk érthetetlen filmforgatási szisztéma szerint előrehozott, drámai utolsó roham során olyan jól sikerült imitálni a török támadást, hogy a felgyújtott központi toronyról pillanatok alatt átterjedt a tűz a fából készült oldalsó várfalra is.
 

Török voltam az Egri csillagokban 6.

 Nagy volt az esélye, hogy leég az egész vár. Ezért felszólították a benti, várvédő katonákat, hogy segítsenek oltani a tüzet, mert ha leég a vár, akkor újra kell építeni, és amíg el nem készül, s a hiányzó jelenetek forgatása meg nem lesz, addig nincs leszerelés! A katonák a várvédésre nekik kiosztott baltákkal, szekercékkel a kezükben másztak a még ép falakra, és onnan verték szét az égő deszkákat, gerendákat, hogy a tűz ne terjedjen tovább. A fiúknak sikerült egy-két kisebb égési sérüléssel eloltani a tüzet. A másnapi, népszerű napilap szenzációként írta, hogy túl jól sikerült a nagy török pusztítást hitelesítő tűz imitáció. Majdnem leégett az egész vár, de Sinkovics Imre vezetésével a katonák halált megvető bátorsággal, hősiesen eloltották a tüzet.

 

Ez nem így történt, mert amíg a várvédésre beosztott sorkatonák oltották a tüzet, addig más színészekkel együtt az erdőszélen, a fák árnyékában ülve, egy rekesz sörrel oltotta szomját Sinkovics Imre, s onnan figyelte a tűzoltók küzdelmét a lángokkal. Nyugodtan ihattak egy-egy sört, mert aznapra lefújták a forgatást, így már nem volt érvényes a szigorú alkoholfogyasztási tilalom.


Egyébként a jelenetekben előforduló sok-sok veszélyhelyzet miatt a szereplőknek meg volt tiltva a szeszfogyasztás. Szigorúan ellenőriztették a betartását. Ez ránk, vékonypénzű sorkatonákra is igaz volt. Az élelmezésünkre panasz nem lehetett, erre nem kellett pénzt költenünk, hiszen minden nap kétféle menüből választhattunk, reggelit, ebédet, vacsorát.


Igaz, a zsoldunk nem is volt valami fényes. Ha jól emlékszem, havi 150.- Ft körül volt, ami még cigarettára is kevés volt, hiszen egy doboz Fecske 4 Ft 40 fillérbe került. (Ma már röstellem, de akkor még dohányoztam). Bambira, szörpre, netalán sörre már nem jutott a zsoldból. Néhány forint szülői támogatás is ritkán érkezett, hiszen abban az időben a Termelőszövetkezetekben nem volt havi fizetés.


Egy ilyen pénztelen napon könyököltem a várbelieket kiszolgáló, hosszú kantinsátor pultjánál, amikor az egyik forgatási szünetben Sinkovics Imre, Dobó kapitány jelmezében, egy civil személlyel bejött a kantin egyik oldalán. Ugyanis a melegben, szellőztetés végett a sátor két rövid oldalának ponyvája fel lett hajtva annak tetejére.


Tőlem méternyire megállva a civil két pohár csapolt sört kért. Amire a pultos kiszolgálta őket, oldalt megjelent „Boromissza” segédrendező, két csinos, miniszoknyás asszisztensével, akiknek hóna alatt egy-egy mappa volt. Amikor érkezésüket Sinkovics Imre észlelte, egy mozdulattal elém tolta a poharat, s hadarva azt mondta: - Tiéd a sör Öcsi!


Hálás pillantással konstatáltam az ajándékot, de a pohárban párásan habzó sör elfogyasztása előtt helytelenül, még szemmel kísértem a csinos lányokat. A kantinon átsétálva „Boromissza” segédrendező vizslató tekintete nyugtázta, hogy Sinkovics Imre előtt nincs szeszesital, és kíséretével a másik oldalt kiment a sátorból.


Visszafordultam a pulthoz, s nyúltam a pohár ajándék sörért, de már hiába, mert Dobó kapitány éppen akkor emelte szájához a poharat, s itta ki egyhuzamban, a csak falból nekem ajándékozott sört. Majd, mint aki jól végezte dolgát, társával együtt kisétált a kantinból.


A csapos látva csalódottságomat, szó nélkül megvendégelt egy félpohárnyit kitevő, erősen habzó, csapolt sörrel.
– Köszönöm, ez jól esett – hálálkodtam a fülledt melegben, miután megittam az italt.
– Nincs mit – jött a kantinos válasza.
– Majd Dobó kapitány söreiből később lespórolom – viccelődött velem.


Végtelenül kedveltem és kedvelem Sinkovics Imre színészóriás alakításait, de nem tehetek róla, ha meglátom egy-egy szerepben, közel 45 év távlatából, róla először ez a kettőnk közti történet jut eszembe. Folytatása: Török voltam az Egri csillagokban 7.
 

Kapcsolódó cikk:

Cigaretta diktatúra

A megbomlott agy
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia