szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Török voltam az Egri csillagokban 7. rész

Sulyok József, 2013. febr. 06.


Előzménye: Török voltam az Egri csillagokban 6.

Búcsú és köszönet
A filmforgatás befejezése utáni búcsú, elköszönés attól lett emlékezetes, hogy az utolsó sorakozón kihirdették a parancsot, hogy minden egység visszamegy saját laktanyájába. Ott történik meg a beígért, több min két hónappal korábbi leszerelés, jutalomból a magyar filmtörténet addigi legnagyobb szabású történelmi filmjének forgatásában való közreműködésünkért.
 

Török voltam az Egri csillagokban 7. rész

Visszautaztattak bennünket Bajára, de ott már nem volt helyünk a körletekben, mert akkor lépett be a nyolchavonta behívó, három időszakos katonáskodás. Vége lett a két időszakos bevonulásnak, a klasszikus kopasz, öreg katonai szokásjognak. A Vaskúti laktanya alakuló terén felállított sátrakba vezényeltek bennünket, s onnan egy nap alatt, augusztus 3-án szereltünk le. A végső búcsúnál nyomatékosan felhívták a figyelmünket, vegyük tudomásul, hogy 1968. október végéig még katonák vagyunk, csak addig jutalomszabadságot kaptunk.

 

Ez többek között azt is jelentette, hogy bármikor visszarendelhetők vagyunk, és ha netalán az idő alatt törvénybeütközőt követnénk el, hadbíróság ítélkezne felettünk. Ha október végéig el akarnánk hagyni állandó lakóhelyünket - mondták - jelentkezni kell az illetékes Kiegészítő Parancsnokságon. Ilyen útravalóval váltunk el a bajai Vaskúti laktanyától.


Többszöri átszállással, másfélnapi utazással, augusztus 5-én érkeztem haza Vásárosnaményba. A szüleim és Laci öcsém nagy örömmel és egy szép, csináltatott galambszürke, leszerelő öltönnyel vártak, ahogy abban az időben ez szokás volt. Pihenéssel, strandolással hamar elteltek a maradék nyári napok. Augusztus 20-án reggel az akkori hármas, (Államalapítás, Újkenyér és az Alkotmány) ünnep tiszteletére felvettem az új öltönyt, és elindultam gyalog a gergelyiugornyai Tisza partra, ahol ünnepi rendezvény, kulturális program volt. A Kraszna és Tisza híd közötti első „Szárazhídhoz” értem - másokkal együtt - amikor egy 30-40 gépkocsiból álló, szovjet konvoj, tele katonákkal haladt el mellettünk, Nyíregyháza irányába.

 

Abban a pillanatban döbbentem rá, nem lehet véletlen bevonulásuk és én még több mint két hónapig tényleges katona vagyok. És rögtön eszembe jutott, egy Honvéd kórházi beszélgetés, ami a kórteremben velem együtt fekvő két tiszthelyettes között folyt. Nevezetesen, hogy Csehszlovákiában zűrök vannak - mondta a szintén vakbélgyulladás miatt korházba került törzsőrmester, a régebb óta kezelés alatt lévő főtörzsőrmesternek - és velük bizalmasan közölték, nem kizárt a Varsói Szerződéses Haderők általi rendteremtés.


Kimentem a Tisza partra, ahonnan éjfélig nem is mertem hazamenni. Legyen még egy szabadnapom, mert szinte biztos voltam benne, hogy a Katonai Kiegészítő Parancsnokságon keresztül, a rendkívüli esemény miatt visszarendelnek Bajára. Szerencsére nem várt otthon behívó parancs. Ettől függetlenül október végéig minden nap vártam a laktanyába visszarendelő értesítést. Utólag is úgy gondolom, hogy hihetetlenül nagy szerencsénk volt, hogy a filmforgatás, Csehszlovákia megszállása előtt két-három héttel befejeződött, és mi statiszták leszerelhettünk.

Több okból is kézenfekvő lett volna minket is mozgósítani. Ha nem lett volna filmfogatás, akkor, azért mert kiképzett, hadra fogható fegyveres egységek voltunk. Ha tovább tart a forgatás, egy-két héttel, szintén mozgósíthatók lettünk volna, hiszen a laktanyában a helyünket újoncok foglalták el, s mi úgy lettünk létszámfölöttiek, hogy még sorkatonák voltunk. Az is tény volt, hogy nem messze voltunk a Csehszlovák határtól. A pilisbeli sátortáborunk hatezer katonát kiszolgáló infrastruktúrája megfelelő bázis lehetett volna az utánpótlásra.


Meggyőződésem, hogy az Egri csillagok forgatásának sikeres, tervezett időn belüli befejezésének köszönhetően szereltünk le, és többek között ennek köszönhetjük, hogy nem vettünk részt Csehszlovákia magszállásában.
 

Kapcsolódó cikk:

Hadifotón az apám

Keserédes karácsony
Hozzászólások (1)

Vagyócki Attila
2014. szept. 10. (2 686 napja)
Tisztelt S. József! A segítségét szeretném kérni ennek a filmes kelléknek a hitelesítésében. Ön ott volt a forgatáson és láthatta talán ezeket a Muskétákat. Jó pár kérdésem lenne ezekkel kapcsolatban...kérem segítsen Elérhetőségem qtat@citromail.hu tárgynak legyen szíves a Muskéta szót használja...segítségét előre is köszönöm
Kattintson a képre a nagyításhoz


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia