szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Transzzsír – halálos csapás szívünk egészségére

Orbán Krisztina, 2014. szept. 26.


Magyarországon minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg, közülük is legtöbben a szívkoszorúér megbetegedésének áldozataivá válnak. Szívünk tehát egyértelműen védelemre szorul, ebben pedig egyes zsírfajták étrendünkből való kivonása kulcsszerepet játszhat.

Transzzsír – halálos csapás szívünk egészségére

Először is le kell szögeznünk: a zsír az emberi szervezet egyik legfontosabb erőforrása, amely nemcsak testünk fejlődésében játszik kiemelt szerepet, de többek között az A, D, E és K vitamin felszívódását is lehetővé teszi. Amennyiben szervezetünk teljes energiaszükségletének legfeljebb harmadát visszük be zsírban, akkor egészségünket nem veszélyeztetjük – feltéve, hogy a megfelelő forrásokat választjuk.

A zsírok ugyanis nem egyformák.

Közismert tény, hogy a telítetlen zsírsavak fogyasztása biztonságos, a telített zsíroké pedig kerülendő: míg előbbiek érfalaink tisztán tartása által támogatják, utóbbiak – elsősorban daganatképző hatásuk miatt – egyenesen veszélyeztetik egészségünket. Ami azonban e tekintetben a telített zsírnál is rosszabb, az a transzzsír, amely az elmúlt mintegy ötven évben széles körben alkalmazottá – és sajnálatos módon valódi sorozatgyilkossá vált. A transzzsír rendkívül káros hatása abban áll, hogy szervezetünkben megemeli az alacsony sűrűségű lipoprotein, vagyis a káros koleszterin szintjét, a jótékony koleszterinét pedig ezzel egyidejűleg csökkenti, amivel valójában kettős csapást mér ereinkre, és egyértelműen felelőssé tehető a koszorúér-elzáródás kialakulásában. A transzzsírnak ismert jótékony élettani hatása egyáltalán nincs, kizárólag káros hatásait ismerjük, így szívünk egészségének megőrzése érdekében fogyasztásának mértékét a lehető legalacsonyabb szinten kell tartanunk.

Ugyanakkor a transzzsírok sem egyformák.

Élelmiszereinkben a transzzsírok természetes és mesterséges formában is megtalálhatók. A természetes eredetű transzzsír egyes kérődző állatfajták bélrendszerében termelődik, így előfordul például a tejben és egyes tejtermékekben, valamint bizonyos húsfélékben is. Ezek mértékletes fogyasztása azonban egészségünket nem veszélyezteti, így ezeket csupán a szívbetegségek kialakulásának megemelkedett kockázata, illetve bizonyos diéták esetén kell étrendünkből teljesen kivonnunk.

Más a helyzet azonban a mesterségesen előállított transzzsírokkal. Ezeket olyan élelmiszerek tartalmazzák, amelyek előállítása során az alapanyagul felhasznált növényi olajat hidrogén hozzáadásával keményítették. Ezeket az ún. részlegesen hidrogénezett növényi olajokat az élelmiszergyártók az egyes ételek állagának és ízének javítása, valamint eltarthatóságuk meghosszabbítása céljából használják. A részlegesen hidrogénezett növényi olajok ma a transzzsírok legfőbb forrását jelentik, ezért az utóbbi években több állam is harcot indított ellenük. A U.S. Food and Drug Administration által közzétett adatok alapján az Egyesült Államok a transzzsírt tartalmazó élelmiszerek visszaszorításától évi húszezer szívkoszorúér-megbetegedés és hétezer haláleset megelőzését reméli, míg a Magyar Nemzeti Szívalapítvány közlése szerint a mesterségesen előállított transzzsírok száműzésével Magyarországon évente ezer haláleset válik elkerülhetővé.

Transzzsírt leggyakrabban olyan ételekben találhatunk, mint a sütőipari termékek (kekszek, sütemények, stb.), a rágcsálnivalók (pl. mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukorica), a fagyasztott pizza, a főzőmargarin, a kávékrémporok, a levesporok, a salátaöntetek, a töltött ostyák, vagy a mélyfagyasztott kelt tészták. Magyarországon a transzzsírok az egyes élelmiszerek összetevői között „hidrogénezett növényi olaj” megnevezéssel kerülnek feltüntetésre.

Erre azonban már csak néhány hónapig kell figyelnünk. Az elszomorító halálozási statisztikákat nézve a világ talán későn ismerte fel a transzzsírok által jelentett veszélyt, Magyarország azonban az elsők között alkotott rendeletet annak visszaszorítására: ez év februárjától már tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot, míg az akkor már forgalomban lévő, a fenti feltételnek meg nem felelő előre csomagolt termékeket legkésőbb jövő februárig ki kell vonni a forgalomból. Az pedig, hogy a mesterséges transzzsírokhoz többé nem lesz módunk hozzáférni, a tudományos vizsgálatok eredményei alapján hatalmas előrelépést jelent szívünk egészségének védelmében.

Kapcsolódó cikk: Így könnyű fogyni!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!