szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Trendi kalitkadíszek

Scheftsik Tamás, 2013. márc. 14.


Egy ideje egy elég érdekes kiegészítője akad a trendi lakásoknak. Ez pedig nem más, mint a madárkalitka. Persze nem azokról van szó, melyek nevüknek megfelelően állatok tartására alkalmasak, sokkal inkább barokkos eleganciával megalkotott, de funkció nélküli darabokról. Ennek ellenére népszerűek, hiszen dekorációs értékük tagadhatatlan. Hogy mégis mire lehet őket használni?

Trendi kalitkadíszek

Gyertyatartó

A madárkalitkák nem tömörek, hiszen a csicsergő vendégeknek is ki kellett látniuk belőlük. Ennek megfelelően az a típus is rácsos megoldású, amit a dekor boltokban lehet kapni. Szerencsére azonban ebben nem raboskodik semmilyen állat, így az sem baj, ha a rácsozata összesen 5-6 szálból áll. A lényeges rész sokkal inkább maga a forma. A csúcsos, a kupolás és a pagodatetős változatok is elterjedtek, kinek milyen az ízlése. Az egyik legjobb magoldás, ha ezekbe szálas gyertyákat teszünk. Lehetőleg ne egy darabbal próbálkozzunk, mert az eredmény kissé lehangoló lesz. A vastagabb kivitelből 3-5 darab is kerülhet bele, a kalitka nagyságától függően. Ezután fel lehet lógatni, vagy akár egy vékony, középen futó, kecses lábbal a földön is nagyon jól mutat. Fontos azonban, hogy ehhez mindenképpen fém kalitkát használjunk, és ne fát, mert a gyertyák hője könnyen meggyújthatja az anyagot.

 

Stilizált

Ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a kalitka ténylegesen az legyen, akkor remek csillárokat is szerezhetünk ilyen kivitelben. Ezek valóban úgy néznek ki, mint a madarak tartói, de a belsejük a foglalatot és az izzót rejti. Jellemzően a formájuk is kissé vékonyabb, sűrűbb szövéssel. A hangulat megteremtéséhet az izzó sem csak magában áll, hanem rizspapírral van körülvéve. Ezt elkészíthetjük mi magunk is, ehhez azonban érdemes egy kicsit körülnézni. A nagy kalitkák csak abban az esetben lesznek jók a feladatra, ha a belmagasság nagy. Ha ez nincs meg, akkor érdemesebb kicsi kivitelekkel dolgozni. Minden esetben érdemes figyelni arra, hogy az izzó ne maradjon fedetlenül, mivel úgy nagyon vakító lehet a fénye.

Egy nagyon érdekes megoldás lehet az is, ha az eredetileg is mutatós kristálycsillárra húzzuk rá a kalitkát. Ehhez akkora darab kell, amiben a világítótest kényelmesen, de nem bőven elfér, így a hatás egyszerre lesz keleties, barokkos és formabontó.

 

Óriások a kertbe

A boltokban találkozhatunk olyan darabokkal is, amelyek kifejezetten nagyok. Ezek ugyancsak gyertyák tárolójául szolgálhatnak, méretükből adódóan inkább a kertben. Ezzel nagyon romantikus hatást érhetünk el. Helyezzük a kerti garnitúra közelébe, hogy a meghitt fényeket élvezhessük.

Virágoknak

Patinás és magával ragadó látványt érhetünk el, ha egy növényt a kalitkával kombinálunk. Ha egy nagyobb levelű, buja zöldet választunk, akkor a rácsozat jobban egyben tartja a leveleket, emiatt látványos lesz a növény, ráadásul az itt – ott kikandikáló, bólogató zöldek kedves kinézetet kölcsönöznek. Drámaibb lesz a megjelenés, ha a lépcső díszeként, vagy a kerítésre teszünk egy kalitkát, melynek belsejébe egy cserepet zárunk. Ebben pedig futónövény van, ami néhány év alatt szinte teljesen eltűnteti a kalitkát. Annak csak a teteje fog látszódni, így olyan lesz, mintha egy elfeledett kertben sétálnánk, ahol 100 éve nem járt senki.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!